AMD | Grafické karty | RX Vega

Tohle jsou grafiky AMD RX Vega. Známe první parametry, označení i vzhled

  • Unikly informace o připravovaných kartách AMD Radeon RX Vega
  • Půjde o konkurenci pro nejvýkonnější dvojici karet od Nvidie – GTX 1080 Ti a Titan Xp
  • Základním modelem bude grafika RX Vega XT s 8 GB paměti a TDP 285 W

K uvedení dlouho očekávaných herních grafik AMD Radeon RX Vega dojde až 30. července na konferenci SIGGRAPH Capsaicin. Weby Videocardz a 3DCenter však předčasně přinesly jejich pravděpodobné parametry a také verze, které by měly zamířit na trh.

AMD slibuje, že půjde o konkurenci pro aktuálně nejvýkonnější dvojici karet od Nvidie – GTX 1080 Ti a nedávno uvedený Titan Xp. AMD tak konečně doplní řadu loňských grafik RX 400 a letošní refresh RX 500, která míří pouze do nižší a střední třídy.

Vodní chlazení a TDP až 375 W

Základním modelem bude grafika RX Vega XT pracující s 8 GB operační paměti, 4 096 stream procesory a TDP na hodnotě 285 W. Využívat bude radiální vzduchový ventilátor stejně jako základní verze profesionální varianty Vega Frontier Edition.

AMD i zde nabídne verzi s označením XTX, který bude vybavena hybridním chlazením spoléhající na chladicí kapalinu vyvedenou do externího radiátoru. Tahle varianta nabídne rovněž vyšší TDP na hodnotě 375 W.

Na trh se rovněž dostanou karty s označením XL, pro které nebude AMD nabízet referenční design. Nabídne ořezané GPU na 3 584 stream procesorů, přičemž kapacitu paměti zatím neznáme.

Ještě si počkáme

První, již představenou kartou řady AMD Vega je model Radeon Frontier Edition, který míří především do profesionálního segmentu. Hodit se bude pro výpočty umělé inteligence, rendering, ale i při vývoji herního a VR obsahu. K tomu je ostatně přizpůsobena možností přepínat mezi vývojovým a herním režimem.

Jde o kartu s GPU Vega, které obsahuje 4 096 stream procesorů a 64 rasterizačních jednotek. Základním taktem je 1 382 MHz a maximem v boostu 1 600 MHz. Pracuje s paměťovou sběrnicí o šířce 2 048 bitů, paměť využívá efektivní takt 1,89 GHz a je typu HBM 2. Její kapacita je 16 GB.

AMD bude nabízet kartu ve dvou variantách – levnější se vzduchovým chladičem a vodní verzi, která bude využívat externího radiátoru. Ta bude odlišena také barevně, kdy bude převažovat především zlatá barva. Na trh se takhle varianta dostane až ve třetím čtvrtletí roku. Stejně tak u zatím nepředstavených novinek nelze očekávat, že půjdou do prodeje ihned po oznámení.

Profesionální verze Vega Frontier Edition nabízí možnost přepnout mezi vývojářskými a herními ovladači:

Diskuze (9) Další článek: Nicolaus August Otto: A co kdyby ten motor běžel na čtyři takty?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,