Hewlett Packard (HP) | Škola

Tohle chcete do školy: HP ShareBoard pošle zápisky z tabule přímo do PDF

V nabídce HP se objevilo zařízení zvané ShareBoard. Z běžné bílé tabule nebo chartboardu dokáže průběžně snímat obsah, převádět ho do digitální podoby a okamžitě sdílet. Různých digitálních tabulí a projektorů už tu byla hromada, ale tohle řešení mě zaujalo svou jednoduchostí, funkčností a přitom i dostupnou cenou.

Technicky je to rameno s univerzálním úchytem, které můžete připevnit na horní hranu tabule. Na konci je umístěná kamera, která je namířena na tabuli a za ní se pak ještě schová potřebný síťový modul s připojením na Wi-Fi. Kamera kouká na tabuli a jakmile se na ni objeví nové zápisky, vytvoří snímek a nasdílí ho. Obsah tak rázem můžete uložit do svého počítače nebo mobilu.

Kamera obsáhne plochu 1,8 × 1,2 m a rozeznává i barvy. Funguje však jen s bílým podkladem, na černé tabuli s křídami pracovat nebude. K zařízení se dá připojit buď veřejně přes vygenerovanou URL adresu s unikátním ID, nebo se k ní dá připojit přes webové rozhraní. Snímky se pak průběžně vytváří v PDF a můžete v nich listovat zpětně do historie a vybrané si uložit.

Na prezentační akci HP byla tato novinka předvedena jen tak mimochodem vedle firemních notebooků, nakonec ale sklidila největší pozornost. V praxi se ukázalo, že funguje výborně. Kamera snímá tabuli průběžně, přičemž je výsledný snímek očištěn o stíny a třeba také ruku pisatele. Dostanete zkrátka jen bílou stránku se zápisky. Ty se objevují na displeji cca s pětisekundovým zpožděním a automaticky se ukládají do PDF po každé podstatnější změně.

HP ShareBoard cílí pochopitelně do firem, ale skvěle by se uplatnil ve školách. Tam zpravidla cílí různé interaktivní projektory a řešení s cenami v řádech desítek až stovek tisíc. Tohle raménko s kamerou ušetří studentům zdlouhavé opisování z tabule a vyjde přitom přibližně na 13 tisíc korun.

Diskuze (4) Další článek: Fluent design z Windows 10 pronikl i na web. Správa účtu Microsoftu bude vypadat úplně jinak

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,