Umělá inteligence | Nvidia | Neuronová síť

To vyrazí dech: Nvidia ukázala nový systém rekonstrukce obrazu a fotografií pomocí umělé inteligence

S různými jednoduchými systémy, které dokážou doplnit chybějící část obrázku či fotografie, se můžeme už dlouho setkávat v grafických programech jako je Photoshop a podobně. Inženýři Nvidie ale tento systém propojili s nejmodernější umělou inteligencí a výsledné schopnosti jsou doslova neuvěřitelné.

V rámci výzkumu, který je podrobně popsaný v materiálu Image Inpainting for Irregular Holes Using Partial Convolutions (PDF), jsou totiž pro rekonstrukci obrazu použité hluboké neuronové sítě. Spolu s dalšími speciálními „triky“ se obraz a jeho jednotlivé pixelu dopočítají adekvátně k celkové struktuře.

Nemusí přitom jít o jednoduché struktury v podobě nějaké cihlové zdi a podobně, ale i složité části jako je oko nebo čelo s vlasy na obličeji nebo krajina. K trénování bylo použito 55 116 masek (chybějící části v obraze), které byly v různých obrázcích a fotografiích z databází ImageNet, Places2 a CelebA-HQ.

S použitím cuDNN a frameworku PyTorch se trénování provádělo na výpočetních grafických kartách Nvidia Tesla V100. Umělá inteligence se tak naučila kreslit podobně jako člověk, protože chápala i kontext v obraze. Díky tomu je výsledná schopnosti fascinující, protože si poradí i se složitými částmi, které by jinak i zkušení grafici museli ručně rekonstruovat poměrně dlouhou dobu.

Jak je vidět na videu výše, natrénována umělá inteligence zvládne doplňování chybějících částí obrázků okamžitě v reálném čase – stačí umazat část a okamžitě je vše dokresleno.

Diskuze (39) Další článek: Microsoft chystá dietní Windows 10. Pojedou i na těch největších herkách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,