3D tisk | Tiskárny

To tu ještě nebylo. Na Kickstarteru je exotická 3D tiskárna, která tiskne díky světlu z mobilu

  • Stereolitografické 3D tiskárny jsou drahé
  • Tchajwanci vyvinuli tiskárnu T3D za zlomek ceny
  • Tiskne pomocí světla z mobilního displeje

Když se řekne 3D tiskárna, většina čtenářů si představí dnes už tradiční aditivní výrobu, kdy primitivní tryska zahřátá na 150-200°C vytlačuje slabou natavenou niť hmoty, která pak po tenkých vrstvičkách zasychá na podložce.

To je, no vlastně byl, technologicky nejjednodušší a vlastně i nejlevnější způsob výroby, časy se ale možná mění Tchajwanská národní technická univerzita totiž vyvinula poměrně inovační techniku stereolitografie.

Když místo rozžhavené trysky tiskne světlo

Stereolitografická metoda „tisku“ není sama o sobě nikterak nová, oproti laciným domácím 3D tiskárnám je ale mnohem dražší. Ve vší stručnosti jde o to, že světlo ze speciálního projektoru při každém záblesku vytvrdí vrstvičku v tekuté fotocitlivé pryskyřici. Je to trošku podobné laserové tiskárně a vizuálně poměrně efektní, protože z misky s tekutinou pomaličku a z ničeho nic vyjíždí hotový model, který může mít zároveň mnohem vyšší přesnost výroby.

Tak a teď zpět do Tchaj-wanu. Tamní univerzita totiž přišla se speciální pryskyřicí, která je při tvrdnutí citlivá na světlo z displejů mobilních telefonů. Je si svým vynálezem natolik jistá, že rovnou založila startup T3D, který chce na trh uvést komerční a vzhledem k použité technologii až podezřele levnou barevnou stereolitografickou tiskárnu.

Pod vaničku s pryskyřicí položíte mobil a vyjede hotový model

Jmenuje se opět T3D, ve spojení s mobilem funguje i jako 3D skener a objednat si ji můžete i vy, k dispozici je totiž úspěšná kampaň na Kickstarteru. Autoři požadovali 35 tisíc dolarů, které vybrali doslova během několika desítek minut. Nyní jsou na dvojnásobku.

Není se čemu divit, cena totiž začíná na 219 dolarech (4 762 korun bez DPH, cla a poštovného). To je opravdu málo, nejmenší stereolitografické tiskárny totiž stojí desítky tisíc korun.

Prototyp tiskne (11 minut)

Mnozí pochybují, jestli je to vůbec možné

Stereolitografický tisk probíhá zpravidla za tmy, protože okolní ambientní světlo by mohlo pryskyřici částečně také vytvrzovat. Autoři T3D se ale chlubí patentovanou hmotou, která reaguje jen na světlo z mobilního displeje, který tak slouží jako projektor.

Podle videoukázek tedy na telefonu vyberete, co chcete tisknout, a pak mobil jednoduše položíte pod tiskárnu a tisková aplikace uvnitř se již postará o to, aby se obrazovka rozsvítila tak, jak má. Zdá se, že je to opravdu a do posledního písmene mobilní tisk.

Příprava ke skenování a tisku

Zní to zvláštně, mnozí v komentářích pochybují, jestli něco takového vůbec může fungovat, to se ale ukáže až na CES 2017, kde budou svoji technologii Tchajwanci demonstrovat, no a pak příští rok na jaře, kdy chtějí rozesílat první kusy. Tak uvidíme.

Tiskárna může střídat vaničky a měnit tedy barvu výroby

Diskuze (9) Další článek: Vyzkoušeli jsme čtyři služby pro ty, kteří nechtějí psát tweety, ale ani klasický blog

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,