To nejvýhodnější ve dvanácti sestavách na říjen

Podíváme se, jaké komponenty jsou dnes nejvýhodnější a v jakých cenových relacích se co vyplatí.

Je tu podzim a blíží se období krátkých dní a dlouhých nocí. Co s utahaným dlouhým podvečerem? Co takhle brouzdat po netu, zahrát si nějakou poslední herní pecku, a nebo se podívat na nějaký film. Nová počítačová sestava se může hodit a tak se podíváme na to, jaká konfigurace se v různých cenových relacích dnes vyplatí.

Následující přehledy jsou sestavené s ohledem na aktuální situaci na trhu s komponenty. Sestavy jsou navrženy s důrazem na vyváženost, kvalitu za rozumnou cenu a maximální kompatibilitu. Ceny jednotlivých komponent jsou s DPH a jedná se o průměrné ceny z velkých internetových obchodů.

Než se dostaneme k samotným sestavám, podíváme se na to, co se ve světě počítačových komponent děje. Tedy co nás čeká a nemine.

Procesory

AMD uvedlo procesory s architekturou K10. První nativně čtyřjádrový procesor uvedla na trh firma AMD. Bohužel pro nás se zatím jedná jen o serverový model a desktopových variant s označením Phenom X4 se dočkáme až koncem letošního roku a spíše počátkem příštího roku.

AMD oznámilo i tříjádrový procesor – jakkoli to zní podivně, je to fakt. AMD hodlá vyrábět tříjádrové procesory a to prý i nativní tříjádra, nikoli jen jako deriváty těch čtyřjádrových. Dočkáme se z kraje příštího roku.

Intel chystá 45nm procesory. Život současných 65nm Core 2 Duo se chýlí ke konci. Nové 45nm upravené procesory nás poctí svou přítomností již v listopadu a lednu příštího roku. V listopadu to bude pár špičkových serverových a stolních procesorů, levnější modely přijdou později.

Čipové sady

Nové čipové sady Intel: Za několik dní Intel oficiálně vypustí do světa svůj nový high-end, čipovou sadu X38. Kromě několika víceméně jasných věcí, jako je podpora FSB 1333 MHz, podpora GDDR3 s frekvencí až 1333 MHz, přinese i novinku v podobě PCie x16 verze 2.0. Intel X38 bude také stvořen pro přetaktování čtyřjádrových procesorů, základní desky jsou na to již připraveny a k nim je dodáván software pro přetaktování od samotného Intelu. Pár týdnu na to se objeví ještě čipové řešení X48.

Levné čipové sady pro Intel od Nvidie: Uživatelsky o mnoho zajímavější produkt na poli čipových sad uvedla firma Nvidia. Oznámila levné čipové sady s integrovanými grafickými čipy řady GF 7000 a GF 7100. Ve zkratce – zajímavá výbava, proti grafickým čipům Intelu i zajímavý výkon a jedno velké plus – cena. Cena základních desek by se měla pohybovat kolem patnácti set korun. To je na platformě Intel malá revoluce, protože do této doby jste aktuální čipové řešení se slušnou výbavou a slušnou grafickou kartou, mohli hledat tak akorát ve snu. Tak uvidíme. První základní desky formátu mATX již oznámila firma Gigabyte.

Grafické karty

ATI uvádí Radeon HD 2900 PRO a zanedlouho se objeví HD 2900 GT – konečně přestává být pusto a prázdno ve vyšší střední třídě. Během října přijdou na trh dva zajímavé modely grafických karet ATI. Radeon HD 2900 GT bude osekanou verzí HD 2900 XT. Má mít jádro s 240 stream jednotkami a 256 MB paměti při 256bitové sběrnici. Cena se přehoupne přes pět tisíc korun, ale výkon oproti HD 2600 XT má být přibližně dvojnásobný. Radeon HD 2900 PRO by měl být speciální edice. A neočekává se, že by jich bylo příliš mnoho. Jedná se totiž o podtaktovaný HD 2900 XT. Je k dispozici ve dvou verzích s 512MB GDDR3 a 1024MB GDDR4. Cena začíná lehce pod sedmi tisíci korunami a končí na osmi a půl tisících za verzi s 1 GB GDDR4. Karta přímo vybízí k přetaktování. Lehce ji dostanete zpět na hodnoty HD 2900 XT. Za sedm tisíc slušná koupě. Škoda, že se po nich nejspíš jen zapráší. Radeon HD 2900 GT ani HD 2900 PRO na trhu nevydrží dlouho.

Koncem roku se snad objeví nové karty s RV670 – ATI se prý už podařilo odladit očekávaný čip RV670 určený pro vyšší střední třídu. Jde o upravenou 55nm verzi současného jádra R600. Zanedlouho se tak dočkáme velmi silné vyšší střední třídy za ceny přibližně někde mezi pěti a osmi tisíci korun ve verzích s 256 a 512MB GDDR3-4. A konkurence?

Nvidia uvede v listopadu karty s novým čipem G92 – listopad bude tedy velmi zajímavý. Nvidia uvede přímou konkurenci k ATI RV670 podle plánu. Bude se jednat o model s 65nm jádrem G92 a karta nejspíše ponese označení GeForce 8800 GT. Její výkon bude prý mezi GeForce 8600 GTS a 8800 GTS se 640 MB paměti. Varianty budou dvě, s 256 MB a 512 MB GDDR3, oboje s 256bitovou sběrnicí. Ceny se pak mají pohybovat mezi pěti až osmi tisíci korun s daní.

Tolik k nejzajímavějším novinkám, abychom se dostali do obrazu, co a jak se právě děje. Pojďme na samotné sestavy. Začneme jako vždy u nejlevnější kategorie.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,