Bezpečnost | Chrome | HTTPS

To je ale trapas! Ministerstvo vnitra má „nebezpečný web,“ tvrdí Chrome

Už 24 hodin je tu s námi stabilní verze Chrome 68. Nepřináší žádné revoluční technologické novinky, a přesto je její dopad obrovský. Jak totiž Google slibuje už rok, počínaje osmašedesátkou začal varovat před weby, které nepoužívají šifrované spojení HTTPS.

A není jich málo! Leckoho by napadlo, že v roce 2018 budou HTTPS používat už všechny komerční weby a stránky státní správy, respektive weby zřizované státními organizacemi. Realita? Tristní.

Stačí se podívat na webové stránky Ministerstva vnitra ČR v Chromu 68. Ještě ve středu odpoledne v adresním řádku narazíte na varující hlášení „Nezabezpečeno.“ Když jej rozklepnete, Chrome přidá na důrazu a červeným písmem pokračuje: „Spojení s tímto webem není bezpečné.“

c5e5d28a-9c3b-4984-a174-2062db336d17
Návštěva webových stránek Ministerstva vnitra ČR v nejnovější verzi prohlížeče Chrome. Spojení je prý nebezpečné, hlásí prohlížeč od Googlu.

Aby bylo jasno, že HTTPS doposud nepoužívá třeba web Českého hydrometeorologického úřadu, snad i pochopíme, ačkoliv je to v roce 2018 poněkud trapné, pokud však není šifrované ani spojení s ministerstvem vnitra, tedy institucí, která má mimo jiné zajišťovat bezpečnost a měla by být tedy už z principu určitým vzorem, je to především k pláči.

Ale můžeme pokračovat. Šifrované spojení a důvěryhodný certifikát chybí také webům České národní banky, České správě sociálního zabezpečení, České školní inspekce nebo Úřadu pro civilní letectví. Abychom však byli spravedliví, velký technologický dluh má i naše mateřské vydavatelství. Zatímco naše hlavní technické weby nebo zpravodajská E15.cz už šifrované jsou, lidovější Blesk.cz a web Czech News Center nikoliv. Dluh máme ještě na Superfóru a některých menších stránkách.

A právě menší a nekomerční weby mohou snadno nastavit šifrované spojení se svými návštěvníky pomocí neziskové služby Let’s Encrypt, která díky podpoře velkých počítačových firem a partnerů z řad důvěryhodných certifikačních autorit už dva roky vydává základní certifikáty pro webové servery. Dnes Let‘s Encrypt pomáhá více než 113 milionům webů po celém světě.

bf047560-c04f-4934-8010-8874796b8ce8
Šifrovaný web chráněný bezplatným důvěryhodným certifikátem od Let's Encrypt

Zatímco dříve podobné certifikáty stály relativně vysokou sumu a zejména provozovatelé malých webů necítili potřebu uživatelům zřizovat šifrované spojení na HTTPS, i díky Let’s Encrypt se to změnilo.

Postupem času se přidali i někteří další vydavatelé a certifikáty Let’s Encrypt začaly přímo podporovat i některé webhostingové společnosti – třeba Active24 a další.

Diskuze (20) Další článek: ELONOVINKY: Jak je na tom SpaceX s vývojem obří rakety BFR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,