Doprava | Bing | Mapy

Tohle zatím Google neumí: Bing Mapy přinášejí záběry z dopravních kamer

Řada online map i navigací zobrazuje dopravní informace a údaje o průjezdnosti komunikací. Mapy Googlu tak například prezentují situaci v podobě barevných čar, kdy zelená značí volný průjezd, zatímco tmavě červená indikuje kolonu. Bing Mapy přicházejí s novinkou: chtějí svým uživatelům přinést další možný pohled na situaci a nabízejí možnost zobrazit si záběry z dopravních kamer.

V praxi to funguje tím nejjednodušším možným způsobem – v mapových podkladech jsou zobrazeny ikony kamer. Když uživatel na některou klepne, zobrazí se v plovoucím okně aktuální záběr z daného místa. Může si tak udělat mnohem přesnější představu o tom, jak vypadá situace.

Nejen pro sledování dopravy

Kromě zobrazení stavu dopravy mají kamery výhodu v tom, že dokážou přinášet i další užitečné informace pro řidiče – například jestli v daném místě prší nebo sněží. To z barevných linek v podobě, v jaké je nabízejí Mapy Google, vyčíst nelze.

Užitečné mohou být tyto informace například v zimě při cestě do lyžařského střediska. Z tepla domova tak řidič může zjistit, že cesty v cíli plánovaného výletu jsou nesjízdné a tudíž bude lepší lyžovačku odložit na jindy. Většina kamer je sice dostupná také prostřednictvím webových aplikací, ale Bing Mapy je nabízejí všechny na jednom místě.

Microsoft k nové funkci uvádí i praktický příklad: „Mnoho úseků silnic kolem Snoqualmijského průsmyku bylo neprůjezdných kvůli rekordnímu množství sněhu a uvízla zde řada řidičů. S obrazy z dopravních kamer, které jsou nyní přístupné, můžete zjistit nepříznivé podmínky na silnici ještě předtím, než vyjedete.“

Češi zatím musí jinam

Microsoft sice uvádí, že „snímky jsou získávány prostřednictvím místních dopravních oddělení a jejich pokrytí se může lišit“, nicméně nikde nezmiňuje, ve kterých městech a zemích jsou záběry kamer k dispozici. Náš průzkum ukázal, že pokryta jsou americká města jako Washington, Los Angeles, San Fransico a New York.

Zběžná kontrola odhalila dostupnost kamerových záběrů také v Londýně, Amsterdamu či Berlíně (jsou patrně i dalších velkých městech). Vypadá to však, že Česko je (zatím?) v tomto směru mimo hru – Bing Mapy neukazují kamery na dálnicích, v Praze, Brně, ani v Ostravě. Uvidíme, zda se této funkce dočkáme později. 

V Česku tuto funkci zatím nenabízejí ani nabízejí lokální Mapy.cz a funkce je k dispozici i jinde – na státním webu Dopravniinfo.cz provozovaném ŘSD. Tam jsou k dispozici informace o aktuální dopravě a také přímé záběry z kamer, především z dálničních tahů. 

2019 04 25 (16 54 12).jpg 
Záběr z dopravní kamery na dálnici D1 na státním webu Dopravniinfo.cz

Pro zobrazení kamer v Bing Mapách stačí klepnout na tlačítko Traffic v horním panelu nástrojů. V bočním panelu je následně nutné aktivovat volbu Cameras. Ikonky kamer se pak zobrazují až při určité (relativně blízké) úrovni přiblížení mapy.

Aktualizováno: Původně jsme v textu mylně uvedli, že tuto funkci nenabízí zatím ani české Mapy.cz. Tam však dopravní kamery k dispozici jsou. Při zběžném hledání této funkce jsme si jí však nevšimli. Za chybu se omlouváme. 

5c94eeed-5a31-467e-aa2e-0e4e7a07edff 
Dopravní kamery na Mapy.cz
Diskuze (10) Další článek: Facebook zaplatí v USA pokutu v rozmezí 3 až 5 miliard dolarů. Je to pro něj ale jen malý problém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,