Microsoft | Windows

To, co nedokázal Microsoft, přináší Groupy: Více programů v jednom okně

Funkce Windows Sets měla změnit způsob, jak pracujeme s okny jednotlivých programů ve Windows. Více programů by se totiž sdružovalo v jednom okně se záložkami podobně, jako to dělají internetové prohlížeče s weby. Jenže ani po roce a půl od oznámení Microsoft funkci do Windows nedostal. Paradoxně ji však dávno nabízí program Groupy od Stardock.

Groupy nabízí téměř to stejné, co slibuje Windows Sets, a ještě i něco navíc. Umožní sdružovat různé programy do jednoho okna, což by některým uživatelům mohlo vyhovovat k oddělení práce na více projektech zároveň.

Groupy umí přesně to, co byste od podobného programu očekávali. Ihned po nainstalování se integruje do systému. Ve většině aplikací automaticky záložky nepřidá, objeví se ale okamžitě, jakmile přetáhnete jedno okno na druhé. Poté se chovají jako třeba internetový prohlížeč, který pracuje se záložkami běžně. Do skupiny záložek můžete přidávat další programy či si je ukládat pro pozdější použití.

31ce56cf-bdea-41da-90be-f3fbb86cfe02
Groupy umožní mít okna aplikací v záložkách.

Chování programu lze i změnit tak, aby nabízel ouška všude a bylo tak jasné, že můžete nové záložky přidávat, stejně tak není nutné, aby za záložkami následoval barevný pruh, záleží tak čistě na vašich preferencích. Lze i nastavit automatické seskupování konkrétních programů a další vychytávky.

Jak Groupy funguje se můžete podívat na tomto videu:

Nevýhodou této aplikace je ale občasná kolize s gesty, které jsou v rámci systému. Občas se tak stane, že místo posunutí okna po horním okraji dojde k jeho vložení do jiného, které je na pozadí. Stejně tak někdy nedojde ke zvětšení okna, ale přidání do skupiny, kam jej dát nechcete.

Jsou to drobné mouchy, dokáží ale znepříjemnit práci. V nastavení si proto můžete změnit seskupování pouze na situace, kdy zároveň držíte stisknutý Shift, jedná se ale už o krok navíc, který odstraňuje očekávanou jednoduchost.

Stardock nabízí 30denní lhůtu na vyzkoušení, poté je cena za Groupy stanovená na 9,99 dolarech (nyní v akci za polovinu), případně v balíčku s dalšími programy od firmy za 49,99 dolarů.

Proč to Microsoftu nevyšlo?

Oproti Stardocku se Microsoft sice pokoušel o stejnou věc, šel na to ale jinak. Funkce totiž měla být součástí moderního prostředí, až teprve později se začalo pracovat i na podpoře klasických Win32 aplikací. Důvod to má jednoduchý, Windows Sets totiž neměly být jen lokální, ale i cloudovou funkcí.

Sets in Windows 10 - YouTube (1080p)_Moment.jpg
Takto měly vypadat Sets integrované přímo do systému.

Základem měla být synchronizace s cloudem a dalšími zařízeními. Sety totiž měly být uložené na OneDrive a otevřít se vždy společně s otevřením daného dokumentu či okna a to na jakémkoliv vašem přihlášeném zařízení. Plán to byl poněkud ambiciózní a zřejmě i nad síly Microsoftu, který funkci loni z testování odstranil a od té doby se po ní slehla zem.

Windows Sets v akci (video):

Kromě náročnosti na implementaci je pravděpodobné, že odsun či zrušení projektu způsobily právě i problémy s ovládáním, které má Groupy od Stardocku. Pokud by funkce měla být integrována do systému a natolik na očích, aby ji používali i běžní uživatelé, musela by fungovat zcela nekonfliktně s ostatními funkčními prvky v rámci systému. To ale zřejmě není tak jednoduché, jak se zdá.

Důvodem ale může být i to, že i přes veškerou snahu jsem za pár týdnů, co jsem nyní Groupy zkoušel, nenašel pro funkci využití. Občas se hodí mít okna uspořádaná do záložek, většinou ale zapomenete, že aplikaci máte nainstalovanou a velké využití nemá.

Dokážu si ale představit, že v konkrétních případech může značně usnadnit používání počítače.

Diskuze (41) Další článek: ELONOVINKY: Crew Dragon úspěšně dovezl plyšáka na ISS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,