TNT2 M64, Vanta - srovnání výkonu a vlastností...

Vzhledem k tomu, že současné značení VGA karet s čipy TNT2 není jednotné (red.: naopak, je spíše chaotické), pokusil se kolega Stanislav Mička tuto situaci objasnit. Jaký je tedy rozdíl mezi Vantou, TNT2 M64 a TNT2 a Ultrou.
Kapitoly článku

Všechny testy byly pro lepší přesnost testovány 3x a pak jsem použil průměrnou hodnotu. Jedinou výjimku jsem udělal v případě testu 3D Mark 2000, který jsem provedl jen jednou a to z časových důvodů, neboť den má jen 24 hodin …

Vzhledem k tomu, že karty s označením Vanta a M64 jsou určeny primárně pro domácí a kancelářské použití s monitorem 14“, nebo 15“, testoval jsem spíše nižší rozlišení. A žádnou kartu jsem nehnal do extrému, jako je 1600x1200.

Pro lepší orientaci v tabulkách jsem červeně označil vítěze v dané kategorii.

Quake III

Prvním zástupcem testů byl Quake 3 Arena - demo001, který otestuje OpenGL.

Nastavení, jako kvalita textur apod. ve hře zůstalo takové, jaké se objeví po instalaci – žádné vylepšování, žádný patch apod. Prostě, jako když si koupí uživatel hru a pustí si ji.

TEST QUAKE 3 - 16bit.

TEST QUAKE 3 - 32bit.

I přes handicap, v podobě nižší velikosti RAM, drží Vanta 16 s M64 krok a to ve všech rozlišeních i v barevné hloubce. Velikost 8MB u základního modelu Vanty se stala osudnou u 32 bit. hloubky barev a v rozlišení 1024x768/32 tato karta úplně vybouchla. Jako jasný favorit se okamžitě předvedla karta s plnohodnotným čipem TNT2.

uvidíme, jak to bude vypadat dále …

3D MARK 2000

I když je tento test hodně závislý na procesoru a do testů zahrne vše, je tento test dost oblíben – asi proto, že se na to hezky kouká :o))

… taky trvá nejdéle.

Protože výsledky jsou opravdu shodné a 1024x768 se mi zdálo už jako plýtvání časem, použil jsem jen nižší rozlišení.

3D MARK 2000 16bit.

3D MARK 2000 32bit.

Tento test jen potvrdil předešlé výsledky. Naštěstí pro Vantu 8 jsem nepoužil 1024x768, takže neměla v čem vybouchnout :o))

Jak to vlastně dopadlo?

Primární záměr téhle recenze bylo zjistit, jaký je rozdíl mezi čipy označenými Vanta a M64 při stejných "taktovacích" podmínkách. Když vezmu v úvahu fakt, že tyto čipy mají identické parametry a až překvapivě shodné – ba přímo identické výsledky, nezbývá než konstatovat, že čipy s označením Vanta a M64 jsou identické a jedná se o jeden a tentýž čip. Snad proto, že některé firmy, aby ušetřily, nakupují čipy a paměti horší kvality jsou nuceny svůj takt snížit. A jen tak na okraj – všechny testované karty fungovaly naprosto spolehlivě i při 125/150.

Pokud je tomu tak, tak i závěry jsou správné. Pokud se to podaří i Vám...

Vykrystalizoval se ještě jeden výsledek, který pro někoho může být překvapením a to, že karta s plnohodnotným čipem TNT2 v žádném případě není stejná jako karta, která má sběrnici paměti jen 64bitu. Majitelé karet s takto osekaným čipem si mohou i nadále nalhávat, že se jejich karta vyrovná s kartou TNT2.

… a na závěr si dovolím jedno doporučení

1. pro ty, kteří do VGA karty nechtějí příliš investovat …

Jestliže plánujete koupit novou grafickou kartu, ať už s novým PC, nebo samostatně, zkuste pouvažovat o verzi s 8MB, neboť ta pro rozlišení 640x480 a 800x600 bohatě stačí. Jestliže ovšem trváte na větší RAM (16/32), tak si předem zjistěte na jaké frekvence je tato karta taktována, toto je daleko důležitější, než název karty.

2. pro ty kteří chtějí grafickou kartu s vysokým výkonem, ale za málo peněz …

V tomto případě se při nákupu raději poohlédněte po kartě s plnou verzí TNT2 – pro rozlišení do 1024x768 bohatě stačí verze se 16MB RAM a její cena je dosti podobná ceně M64/Vanta 32MB.

Závod končí, obecenstvo se rozchází a já se vrhnu na další recenzi … (možná :)

Stanislav Mička

PS : V žádném případě nelze výsledky těchto testů srovnávat s testy výkonnostními. Tento test nebyl zaměřen na nejvyšší rychlost, nýbrž pouze pro srovnání těchto karet. Děkuji za pochopení.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,