Tkanina z nanovláken dokáže získat pitnou vodu přímo ze vzduchu

Nápad na zachytávání vody ze vzduchu není rozhodně nový. Vědci z University of Akron pod vedením Shing-Chung Wonga, vyvíjejí speciální látku z nanovláken, kterou lze použít k získání vody i v nejsušších oblastech světa, informuje Digital Trends.

Získávání pitné vodu ze vzduchu je možné již dnes s pomocí takzvaných „mlhových kolektorů,“ které fungují tak, že ze vzduchu shromažďují kapičky mlhy. V závislosti na použitém materiálu jsou schopné zachytit 2 až 10 % vzdušné vlhkosti.

Nejde však o dokonalé řešení – jak napovídá už název, aby fungovalo, potřebuje ke své činnosti mlhu. Praktická použitelnost je tedy omezená na vysoké nadmořské výšky a hornaté oblasti s proudícím chladným vzduchem.

Ke slovu tedy přichází moderní technologie v podobě speciální tkaniny z nanovláken, která dokáže vytěžit vodu ze vzduchu i v sušších oblastech. Základem je membrána, vyrobená pomocí elektrostatického zvlákňování, na jejíž přípravě vědci pracovali více než deset let.

Klepněte pro větší obrázek
Batoh ze speciální tkaniny z nanovláken

Nanovlákna ve tkanině obalují drobné fragmenty expandovaného grafitu. Článek v časopise New Scientist popisuje strukturu jako podobnou „špagetám kolem masových kuliček.“

Vysoký poměr povrchové plochy vůči celkovému objemu konstrukce poskytuje velkou plochu pro kondenzování vodních kapiček. Když je materiál stlačen nebo ohříván, voda z něj vytéká.

„Cílem je těžit vodu z nejhojnějšího zdroje, který máme: atmosféru.“ uvedl profesor univerzitní katedry strojního inženýrství Shing-Chung Wong. Podle něj lze tímto způsobem během jednoho dne získat až 180 litrů vody na každý čtvereční metr materiálu. Technologie může fungovat bez energie, ale při použití chladicího prvku je mnohem účinnější na velmi suchých místech, jako jsou pouště.

Wongův tým nyní zkoumá praktické použití materiálu. Jako jedna z vhodných možností se jeví batoh, obsahující vnitřní dutou část, která by mohla být využita ke shromažďování vody. Konečným cílem celého projektu je poskytnout životaschopné řešení pro oblasti postižené dlouhotrvajícím suchem.

Diskuze (11) Další článek: Apple si patentoval návrh sálu Steva Jobse, ve kterém začal představovat nové produkty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,