TKAlbum to umí s foťáky v Linuxu

Organizace spousty digitálních fotografií je důležité pro každého digitálního fotografa. Také pro Linux existuje několik zajímavých programů - a jedním z nich je i TKAlbum.

Pro práci s digitálními fotografiemi můžete v Linuxu použít hned několik programů. Vlastníte-li některý z digiťáků podporovaných projektem Gphoto, pak jistě užíváte některou z jeho grafických nástaveb. Vlastníte-li digitální fotoaparát podporující standardní USB Mass storage class, můžete pro práci s obrázky využívat běžný souborový manager. Jak Nautilus z Gnome, tak Konqueror z KDE dokáží zobrazovat náhledy jednotlivých fotografií.

Pro správu většího množství fotografií je však daleko výhodnější použít program, který umožňuje alespoň základní katalogizaci obrázků - jejich uložení do tematických albumů. A pokud navíc tento program podporuje úpravu obrázků či vytváření webových obrázkových galerií, máte vyhráno.

TKAlbum je malý a na výkon počítače nenáročný software, který patří mezi druhou skupinu aplikací - je určen pro spolupráci s digitálními fotoaparáty podporující Storage class. Je vytvořen v Tcl/Tk a ke své činnosti využívá několik dříve samostatných aplikací: pro vytváření webových galerií používá script album (umožňuje tvorbu skinovatelných galerií s podporou CSS), pro práci s obrázky a získávání informací z EXIF jsou použity známé Image Magick Tools, dále jhead (pro prácí s EXIF a čtení náhledů uložených do EXIF informací) a jpegtran (manipulace s JPEG fotografiemi). To vše v přehledném a čistém grafickém rozhraní.

Všechny digitální fotografie jsou uloženy v albách, která jsou stromově organizována. Existuje zde domovské (či lépe řečeno kořenové) album, v němž jsou ostatní alba implementovány jako adresáře obsahující samotné fotografie i případná další vnořená alba, soubory s popisky a různá pomocná data - typicky předpřipravené náhledy jednotlivých snímků.

Pro tvorbu HTML souborů s náhledy fotografií se využívají informace právě z těchto popisků a předpřipravených dat. Díky tomu je tvorba webových galerií poměrně rychlá - ovšem takto vytvořené galerie jsou pouze statické a nelze je jednoduše měnit.

Podpora USB Mass Storage Class fotoaparátů je v Linuxu široká - a pokud jádro vaší distribuce podporuje automount, nemusíte filesystém fotoaparátu ručně připojovat, TKAlbum si jej připojí samo.

Nejnovější verzi je verze 0.8 a velikost instalačního balíčku je příjemných 180 kB. Samotná kompilace a instalace proběhla bez nejmenších problémů a mé celkové dojmy z tohoto programu jsou veskrze dobré - rychlost je subjektivně o kapku vyšší než u mého oblíbeného XnView. TKAlbum za vyzkoušení rozhodně stojí - pokud ovšem máte použitelný digitální fotoaparát.

Diskuze (4) Další článek: Lame 3.93.1 k dispozici

Témata článku: , , , , , , , , , , ,