Titáni světa výpočetní techniky vyhlášeni

I Západ má své "osobnosti roku v informačních technologiích". Jaká jména na nich najdeme letos?
Špičkový časopis Upside, existující ve svých (značně odlišných) verzích na papíře i na Internetu, publikuje každoročně seznam nejvýznamnějších osobností světa výpočetní techniky, čili 100 nejvlivnějších osob digitálního světa, což je asi nejpřiléhavější označení. Redaktoři Upside jsou věci znalí a nechybí jim ostrý novinářský jazyk, proto se můžeme setkat s tím, co se dá nazvat „nedostatkem úcty“ k velkým jménům. Přečtěte si zmíněné články sami, je to mimořádně zajímavé seznámení se s „velkým světem“; zde je jen krátký výtah s komentářem.

Vítězem se letos stal – a myslím, že zaslouženě – John Chambers, šéf firmy Cisco. Chambers je stejně jako třeba Bill Gates manažerem-samoukem; firmu založil a z nuly přivedl na místo šesté největší (co do kapitalizace) americké firmy v oblasti informačních technologiích – daleko před společnostmi jako je Hewlett-Packard nebo Compaq, a za mnohem kratší dobu. Několik let nebylo jasné, kdo „může“ za bezchybné a rychlé kroky a úspěchy Cisca – i analytici se domnívali, že Cisco je prostě šťastná firma, která se „trefila“ do neobvykle růstového a ziskového oboru. Nyní jsou již tyto představy korigovány: je to právě John Chambers, který je dnes stále častěji citován jako špičkový vizionář a manažer nedělající chyby, a přitom jako „člověk“ na rozdíl od některých jiných robotů.

Stříbrnou příčku obsadil Bill Gates, který už anketu jednou vyhrál – přes to, že mediálně je na tom Microsoft letos snad nejhůř za celou svou historii, hodnota firmy stále rychle stoupá a firma sama se obrovsky a rychle mění: ze softwarového domu je to gigantický konglomerát postupně zasahující do dalších a dalších oblastí života, nejen počítačů a Internetu.

Bronz má u nás málo známý Bernard Ebbers, šéf MCI-Worldcom. Málo známý proto, že jeho odvážné kroky a neslýchané akvizice (celkem pravidelně polyká větší firmy než je původní Worldcom) ovlivnily zatím jen Ameriku. Ale všeho do času, tento gigant přijde i k nám a možná nebude čekat na ukončení monopolu SPT Telecomu.

Další místa jsou:

4. Steve Jobs: obrátil Apple z kurzu střemhlavého směrem dolů do alespoň mírně stoupajícího, získal mu opět jméno a oblibu.

5. Steve Chase: šéf America Online, největšího internetového providera na světě s neuvěřitelnými 14 mil. uživatelů. AOL je už v Německu, kde fúzuje s Bertelsmannem, jeho další Drang nach Osten je jen věcí krátkého času.

6. Michael Dell, jak jinak, šéf a zakladatel Dellu. Pro mě osobně „až“ na šesté příčce – vždyť Dell letos pravděpodobně sesadí Compaq z trůnu v některých kategoriích prodeje pécéček!

7. Paul Allen, muž v pozadí: spoluzakladatel Microsoftu a stále držitel cca 7% akcií firmy (s hodnotou 22 mld. USD) je spoluvlastníkem desítek dalších zajímavých firem hlavně v oblasti Internetu.

Z dalších osobností digitálního světa považuji za zajímavé zmínit:

  • Jeff Bezos, zakladatel Amazon.com byl vyhlášen „předním vizionářem“. Logicky – jeho koncept dnes kopírují možná tisíce obchodních webů. Bezos se usmívá, protože se mu pod začínající pleší líhnou další nápady, které střelhbitě realizuje a udržuje si před konkurencí minimálně roční náskok. Což je jako dvacet let v automobilovém průmyslu.
  • Yang a Filo, zakladatelé Yahoo, jsou mezi vizionáři na druhém místě: Yahoo jde také rychle dopředu a pokud má někdo na světě skutečný Přístav (nikoli „portál“), pak je to právě Yahoo
  • Nathan Myhrvold z Microsoftu je vizionářem č. 3. Jediný z elity Microsoftu, který jakoby nebyl dotčen přílišnou microsoftí koncentrací na byznys a světovládu – pokud se ale někdo dnes u Microsoftu dovede zadívat do mlh a říci „půjdeme tudy“, je to právě on
  • Linus Torvalds, vzatý na vědomí! Konečně i velká média přiznávají, že osoba, kterou stále častují přívlastkem „student“, patří mezi velké vizionáře dnešního světa.
Váš názor Další článek: Lucent pro příští tisíciletí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,