Tiscali: frontální útok na broadband

Tiscali nepořádá tiskové konference příliš často, proto když k tomu dojde, jedná se většinou o věc většího rozsahu. Včera tak Tiscali představila kompletní balík služeb pro rychlé připojení k internetu kde ADSL bylo jen drobným detailem.
Vše je prezentováno jako balík širokopásmových služeb na adrese broadband.tiscali.cz. Jedná se o ADSL, satelitní připojení a Wi-Fi řešení.

Tiscali ADSL

Představitelé Tiscali v podstatě hned na úvod uvedli, že je zrovna neuspokojila velkoobchodní nabídka Telecomu na ADSL, ale chtějí vyjít vstříc zákazníkům a tak to začali také nabízet. Ceny za ADSL (nejnižší 192/64 1299 Kč) jsou zhruba ve středu startovního pole, nejsou nejnižší ale ani nejdražší. Cenově je základní nabídka totožná se SkyNetem. Proto při rozhodování pro Tiscali budou hrát roli spíše jiné detaily, než samotná měsíční cena za připojení, jako například jméno poskytovatele, nabízené doplňkové služby a podobně.

Tiscali SAT a Tiscali SAT Lan

Připojení k internetu přes satelit jsme se na Živě již věnovali, Tiscali nyní zavádí v Evropě vlastní službu Tiscali SAT a Tiscali SAT Lan ve spolupráci s Gilat Satellite Networks. Nabízena je jen jedna rychlost – 400 kb/s downstream, 150 kb/s upstream. Měsíční paušál u základní varianty pro připojení jednoho počítače je 3590 Kč, přičemž k němu se ještě připočítávají případně pronájmy zařízení. U smlouvy na 12 měsíců je nutné platit vše naráz, takže jsou vyšší vstupní náklady (přes 57 tisíc), delší smlouvy na 24 a 36 měsíců mají možnost rozložení těchto plateb, celkové měsíční náklady tak jsou 5423 resp. 4867 Kč. SAT Lan, která slouží k připojení až pěti počítačů má pak základní měsíční paušál 6890 Kč. Všechny ceny jsou k dispozici na webu Tiscali.

Samotná satelitní linka je přímá (neagregovaná) a v současné době je pro Tiscali počítáno s kapacitou 150 Mbit/s.

Agregace rychlosti linky je prováděna až v centrálním hubu, který je umístěn v Německu.

Tiscali SAT je určeno pro připojení jednoho počítače, agregace v tomto případě činí téměř 1:50 (bylo řečeno, že je to téměř jako u ADSL pro domácí užití).

Tiscali SAT LAN je pak určeno pro připojení až pěti počítačů a agregace zde činí 1:25. Je důležité vědět, že obchodní podmínky Tiscali zakazují připojení místní LAN (skrze router) na linku verze Tiscali SAT. V tomto případě by rychlost ani celková funkčnost připojení neodpovídala garantovaným podmínkám. Ačkoli to půjde stěží zjistit, že se na jednu linku pověsilo více počítačů, povaha satelitního připojení je skutečně více pro jednouživatelské využití.

Logickou výhodou satelitního připojení je celorepubliková dostupnost. I na samotě u lesa můžete nainstalovat parabolu a být připojeni velmi slušnou rychlostí k internetu. V případě sdílení nákladů mezi více uživatelů v dané lokalitě nejsou provozní náklady tak extrémní.

Tiscali Wi-Fi Fix a Tiscali Wi-Fi Hot Spot

Zajímavou byť jen v obrysech prezentovanou službou bylo Tiscali Wi-Fi nabízené ve dvou variantách Fix a Hot Spot.

Wi-Fi Fix je určen firmám a jedná se o vybudování uzavřených přístupových bodů např. pro potřeby konkrétní firmy, tedy to, co běžně administrátoři zvládají, ale v tomto případě jako řešení na klíč přímo pro daného zákazníka. Ceny se u této varianty pochopitelně velmi různí v závislosti na konkrétních podmínkách a požadavcích, nejsou tedy obecně stanoveny a stanovují se na základě analýzy celého cílového řešení.

Druhou variantou je Wi-Fi Hot Spot, což je otevřený přístupový bod – Tiscali jich sama chce v průběhu tohoto roku vybudovat zhruba 20 (i když toto číslo se může rychle zvýšit) po celé ČR. Zatím má jeden Hot Spot ve svém sídle v Dělnické 12 v Praze (a další možná v Brně a Hradci Králové – bez záruky…). Za využití Wi-Fi Hot Spotu by se mělo platit pomocí předplacených karet – konkrétní ceny Tiscali zatím ještě nezveřejnilo, je to prostě teprve ve fázi rozvoje a plánování.

Velmi zajímavou možností je nabídka Tiscali na partnerské programy pro provozovatele připojení (např. kavárny, knihovny, univerzity …) – v případě těchto Hot Spotů partneři Tiscali nemusí přejímat obchodní a cenový model Tiscali, ale mohou zavést model vlastní. Je to tedy opět takové řešení na klíč, kde Tiscali dodá příslušný hardware i systémy na zpoplatňování připojení.

Vzhledem k tomu, že Tiscali je aktivní ve 12 zemích Evropy, je jistě zajímavá i možnost roamingu v rámci Wi-Fi Hot Spotů po daných evropských zemích. Tiscali uvádí, že roaming bude plně možný se stávajícím loginem i heslem (e-mailovou schránkou atd.) a že také budou vydávány i samostatné vouchery pro roaming.

Budeme širokopásmoví?

ADSL nabízí dnes již kdekdo a satelitní připojení svými cenami také není pro každého, jako velmi lákavou se tedy jeví chystaná nabídka Wi-Fi připojování. Vše rozhodnou ceny, zajímavá je ale především nabídka na budování místních hotspotů, které nemusí být přímo pod Tiscali, ale bude možné je využít s jednotným používáním. Právě outsourcing provozování jednotlivých hotspotů a pouze dohled nad zastřešující infrastrukturou je obecným trendem u telekomunikačních operátorů.

Diskuze (20) Další článek: IPEX nabízí řešení pro nefunkční FTP na ADSL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,