Tipy pro zrychlení a zabezpečení Windows

Na stránkách Computeru se pravidelně věnujeme nejen programům pro Windows, ale také jednotlivým nastavením přímo v systému. Aktuální Computer 12/08, který právě nyní můžete koupit na stáncích s 9GB DVD za skvělých 79 Kč, vám jako bonus navíc přinese i dva další specializované články. V prvním z nich se dozvíte, jak zrychlit Windows Vista bez instalace doplňujících programů, druhý pak prozradí vše o zabezpečení počítače zcela zdarma. Právě z posledně jmenovaného vybíráme pár rychlých tipů:

1. Systémový firewall ve Windows není všemocný, jedná se především o základní paketový filtr. Při výběru rozšiřujícího firewallu dbejte na to, aby obsahoval automatickou ochranu proti známým sítovým útokům a případně také kontroloval integritu aplikací.
2. Vyberte si kvalitní antivir, který dohlédne jak na kontrolu souborů pomocí automatických testů podle předem definovaného časového harmonogramu, tak na průběžné testování při standardní práci v systému. Stranou ale nesmí zůstat ani kontrola všech dat přenášených prostřednictvím HTTP protokolu, stejně jako sledování e-mailů a hledání infiltrací v jejich přílohách.
3. Základní ochranu před spamem vám poskytnou už jednotliví e-mailoví klienti, měli byste požadovat nejen černobílou blokaci vybraných e-mailových adres nebo domén, ale především učící se filtr. Microsoft Outlook, Windows Mail a další klienti jej nabízejí, odlehčený Outlook Express ale nikoliv.
4. Antispyware ve Windows XP zcela chybí, ve Vistě najdete zdarma dostupný Windows Defender. Po antispywaru byste měli požadovat především průběžnou kontrolu v reálném čase, jedině tak totiž hrozby zachytíte ještě dříve, než se skutečně dostanou až do vašeho počítače.
5. Bezpečnost zdarma je dvojsečná, záleží na tom, zda chcete ušetřit za kompletní bezpečnostní balík. Sice nevydáte ani korunu, musíte však spravovat každou aplikaci zvlášť, navíc často nebývá k dispozici technická podpora výrobce. Především při zabezpečování cizího počítače proto dobře zvažte, co je výhodnější.
 
V průvodci zabezpečením počítače v Computeru 12/08 se dozvíte tipy na jednotlivé programy a odhalíte jejich výhody i nevýhody. Máte vlastní rady a doporučujete některý program? Přispějte do diskuze pod článkem a podělte se s ostatními.
Computer1208.jpg 
Prohlédněte si aktuální Computer 12/08
Diskuze (1) Další článek: Vyzkoušejte Operu 9.51 ve verzi RC2, opravuje nestabilitu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,