Tipy na nejlepší příslušenství k počítači [Vánoce 2012]

Obdarovat „ajťáka“ nemusí přijít moc draho, radost udělá i menší věc v podobě periferního zařízení nebo jiného příslušenství. Nechte si poradit s vánočními dárky.

Flashdisk: Sandisk Cruzer Extreme

Flashdisky vytlačily téměř všechna optická média a mít nějaký při ruce se vždycky hodí. Smysl má výběr pouze mezi variantou s rozhraním USB 2.0 nebo USB 3.0, kde je cenový rozdíl tak minimální, že se nevyplatí sahat po starším typu. Vždy ale sledujte reálnou přenosovou rychlost, která se může významně lišit i bez závislosti na použitém rozhraní. Rozumná kapacita flashdisku začíná na 8 GB, avšak ceny jsou nízké, takže lze bez obav vybírat až mezi 64GB „fleškami“. Požadujete-li ještě víc prostoru, vyplatí se podívat spíše po disku SSD, který seženete levněji, a poskytne významně vyšší rychlost.

Cruzer_Extreme_angled.jpg Cruzer_Extreme_angled_closed.jpg productImage2998.jpg
Sandisk Cruzer Extreme je flashdisk pro náročné, kterým jde o rychlost, s A-DATA S107 zase ušetříte a navíc získáte voděodolnost

Za doporučení stojí Sandisk Cruzer Extreme, který v 16GB variantě koupíte za 550 Kč. Komunikuje prostřednictvím USB 3.0 a výrobcem deklarované rychlosti činí až 190 MB/s při čtení a 55 MB/s při zápisu. USB konektor je dobře chráněn proti poškození, při nepoužívání jej totiž lze zasunout do těla disku. Chcete-li co nejvíc ušetřit, sáhněte po A-DATA S107. Za 16 GB zaplatíte necelé čtyři stovky a rychlosti by se měly pohybovat okolo 100 MB/s při čtení a 25 MB/s při zápisu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,