Tipy a triky v Delphi, díl 33.

Diskuze čtenářů k článku

Pavel Chromy  |  13. 03. 2002 08:28

Uz nejaky cas sleduju jen tak pro zabavu tento serial a pripada mi, ze prezentuje az neskutecne jednoduchosti a banality.

Tes se urcite strhne vlna kritiky od lidi, kteri se chteji uci programovat, a budou tvrdit, ze takovy serial je jim jenom ku prospechu. Ma ale obavu ze jediny vysledek je vyroba "takyprogramatoru", kteri kdyz neco chteji naprogramovat, tak nepremysleji o tom jak to udelat, ale jakou knihovni funkci zavolat. Vsechno co clanek popisuje lze totiz nalezt v helpech a dokumentacich, a rekurze je natolik obecne znama technika, ze ten kdo pomoci ni nevymysli pocitani velikosti adresare sam, at radeji neprogramuje.

Presneji - at si amateri programuji - pro sebe, ale nemuzu vystat, kdyz zacinaji fusovat do remesla tim, ze se snazi sve "umeni" zpenezit. Uz jsem prebiral par takovych projektu a vzdy to byla hruza! Jezi vlasy na hlave, pri pomysleni, ze (nejen) diky zive takovych cut&paste programatoru pribyva.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rostislav Danhel  |  13. 03. 2002 09:54

Zasadne nesouhlasim s timto nazorem, i programator s nekolikaletou praxi zde muze najit podnetne namety. Sem sice prof. programator, ale takoveto seialy nezatracuji. Nerikam ze umim programovat cokoliv na 100% . Clovek nikdy nic neovlada na 100%. Vetsinu technik popisovanych v serialu znam, ale obcas se tam najde nejaka perla ktera dokaze potesit, proste jiny postup, atd. Rad bych videl takovychto serialu vic. Misto kritiky byste mel taky neco takoveho vyplodit. Mam rad lidi co se o svoje poznatky podeli s ostatnimi. Je to umeni podat to tak aby tomu rozumel kazdy.
Rad bych videl kulturu vaseho programovani, kdyz nemuzete vystat ty takzvane amarerske programatory. Kazdy programator ma svuj styl. A to ze nekdo amatersky programuje jeste neznamena ze je to blbec, ktery Vam nesaha ani po kotniky. Taky obcas nadavam kdyz po nekom prebiram program, jenze problem je asi v tom ze dotycny uvazuje odlisne nez ja.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Chromy  |  13. 03. 2002 17:05

O konkterni styl nejde, v tom pro mne neni problem se orientovat, vzdyt opravdove programovani neni jen o stylu, ale o pouzitych technikach a algoritmech.

Uz jsem totiz videl napr. pocitani prumerne hodnoty z matice 7x7 napsano na 49 radcich (rozepsano po indexech!) misto dvou cyklu v C presne na 3 radky, nebo delay, ktery mel delat velmi presne casovani (v radu usec) pouzivajici deleni v kazdem pruchodu casovaci smyckou - pritom v danem pripade nebyl problem hodnotu predpocitat pred cyklem - o takovych perlach mluvim. A to prosim ten prvni priklad byl vyprodukovan clovekem, ktery podle dosazeneho vzdelani mel byt jiz temer hotovym profesionalnim programatorem.

Netvrdim, ze by takove clanky byt nemely, ale prave jejich uroven by mohla byt trosku vetsi (nikoliv snaha naucit "programovat" uplneho laika), pak by mohly byt pro sice amaterske ale vazne zajemce o problematiku zajimavejsi - placnout do clanku hotovy kod, zvalste kdyz pouze aplikuje knihovni funkci a casto bez vysvetlivek mi nepripada vhodne.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hajma  |  13. 03. 2002 18:59

Zdravim,

jsem amatersky programator ,zaujala me ta zminka o presnem delay v radu mikrosec., protoze nad touhle veci jsem si kdysi lamal hlavu. Da se to udelat i jinak, nez cekaci smyckou?

Diky

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J.  |  13. 03. 2002 22:26

Nevsimnul jsem si, ze by v tomto nebo podobnem serialu nekdo ucil pocitat prumer Vami uvedenym odstrasnujicim zpusobem. Vysvetlovat zde, ze to lze spocitat dvema cykly (pokud vsech 49 prvku pole lezi v pameti za sebou, tak by to slo i jednim), je na druhou stranu mrhani autorovym casem a ctenarovou pozornosti.

Spis bych uvedl prirovnani, ktere slouzi k obhajobe teto rubriky:

Urcite jste nekdy zkousel naprogramovat nejaky znamy tridici algoritmus a beztak Vam to chvili trvalo a kdyz uz to tridilo, tak to take chvili trvalo. Pak jste se dozvedel o lepsim algoritmu, cvicne jste jej nadatloval do pocitace a taky to nejak fungovalo. Ale kdyz mi nekdo prozradil, ze v jazyku C je implementovana funkce qsort(), tak jsem mel hodne velkou radost. Ne ze by QuickSort byl nejlepsi algoritmus a ne ze bych od te doby zadny jiny nezkousel naprogramovat, ale informace o tom, ze ta funkce uz v cecku je a lze ji v pripade potreby pouzit, ma pro mne dodnes obrovskou cenu.

A tato rubrika je o odhalovani skrytych veci, ktere se mohou nekdy hodit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hajný  |  13. 03. 2002 11:19

Take zasadne nesouhlasim. Tyto clanky prinasi casto fragmenty kodu, ktery lze jednoduse pouzit. Krome inspirace (nove reseni jednoduchych ukolu) mohou tyto clanky usetrit cas jindy straveny hledanim vhodnych funkci pro dany ukol. Hlasuji pro pokracovani serialu (obema rukama).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub  |  13. 03. 2002 12:27

Taky jsem pro pokracovani a to rukama i nohama

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Milbach  |  13. 03. 2002 22:19

S vaším názorem souhlasím pouze napůl. Některé příklady skutečně patří do základů výuky a dají se najít v manuálu, ale rozhodně jsem již našel několik skutečně dobrých a nápomocných kódů, které mi pomohly pochopit podstatu věci, jako je např. zachytávání stisknutých kláves, pokud je moje aplikace na pozadí.

Jsem amatérský programátor, ale nikoliv začátečník. Programuji pro sebe a pro své známé a zatím mi nikdo nenadával, že by to nefungovalo. Pokud bych se učil pouze z manuálů, asi bych toho příliš neuměl. Vás taky někdo programovat učil a učíte se stále, protože pokud ne, programoval byste stále pro DOS. Proto nechte seriál seriálem a až začnete psát svůj vlastní, smeknu před vámi klobouk. Nebo byste místo námitek mohl poslat autorovi (kterému děkuji za seriál) nějaké náměty, jak seriál vylepšit, aby byl dost "nóbl" i pro vás. Kritizovat dokáže každý, ale udělat alespoň něco pro dobrou věc už málokdo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor