Tipy a triky v Delphi, díl 179. – konfigurátor Delphi

Konfigurací Delphi a některými skrytými nastaveními jsme se už kdysi zabývali, ale dnes vám dám tip na jeden zajímavý program, který rovněž souvisí s konfigurací Delphi IDE. Dnešní díl seriálu tedy bude poněkud odpočinkový, neukážeme si žádný zdrojový kód, ale určitě nebudete litovat.

Vývojové prostředí jako je Delphi již dnes představuje tak rozsáhlý nástroj, že jen málokterý programátor opravdu potřebuje využít všech dostupných možností. Od jednoduchých aplikací pro Windows, přes databázové projekty až po webové aplikace či technologii .NET, to vše jsou dnešní Delphi. Snaží se tedy pokrýt celou škálu rozličných typů projektů a být univerzální. To s sebou ovšem nese nemalé nároky na výkon počítače a celková rychlost odezvy vývojového prostředí (a tím pádem i rychlost práce) může být na starších počítačích horší a horší s každou novější verzí Delphi.

Množství knihoven a komponent v nových verzích stále narůstá, instalujeme si i další komponenty sami a tak máme za čas IDE pěkně nabubřelé a prostředí se nám spouští déle a déle. Často navíc dochází ke vzájemným kolizím komponent, některé nejsou dobře odinstalované (obzvlášť začínající programátoři jsou často ukolíbáni falešným pocitem, že zmizí-li komponenta z palety, je po starostech) a prostředí jako celek pak může být velmi nestabilní. Existuje však způsob, jak tuto situaci alespoň částečně řešit. Pomůže nám nástroj jménem Delphi Configuration Manager.

Stručně řečeno umožňuje tento program vytvořit si libovolné množství různých vzájemně nezávislých konfigurací Delphi a s těmito konfiguracemi pak vývojové prostředí spouštět. V těchto jednotlivých profilech lze definovat, co vše se má spouštět, resp. co je pro vás zbytečné a může se vynechat. Snadno pak docílíte toho, že pro jednoduchou Win32 aplikaci se načtou pouze základní balíky a standardní komponenty, zatímco komponenty databázové či internetové budou vynechány. To vše navíc nijak neovlivňuje samotnou instalaci Delphi, nejsou upravovány či dokonce mazány žádné soubory či něco podobného, stále vám zůstává možnost spustit prostředí běžným způsobem v originální konfiguraci.

Pojďme si tedy program více popsat. Po jednoduché a bezproblémové instalaci máte na ploše dvě nové ikony - Configuration Launcher, který umožňuje spustit Delphi ve zvolené konfiguraci, a Delphi Configuration Manager (DCM), který slouží k tvorbě a správě jednotlivých konfigurací. Po spuštění DCM se otevře jednoduché okno, které je na počátku prázdné. Z menu File či ikonkou zvolíme tvorbu nové konfigurace a celá show začíná.

Nejprve jsme vyzvání k zadání jména konfigurace a poté zvolíme z nabídky, které verze Delphi se konfigurace týká. Dostupné jsou pochopitelně pouze ty, které máme nainstalovány. Poté můžeme zvolit základní konfiguraci, přičemž tato volba je dostupná vlastně jen pro nejnovější verzi Delphi 2005, kde můžeme volit mezi několika verzemi Win32, VCL, .NET a nebo vším dohromady.

Tím je prvotní konfigurace hotova a v hlavním okně pak vidíme základní BPL balíky, které jsou po spuštění Delphi načteny. Zatržítky pak můžeme povolit či zakázat, co se nám jen zlíbí. Konfiguraci pak můžeme uložit a je připravena k použití. Tím bychom ovšem mnoho nezískali, daleko větší možnosti nám nabízí položka Update Packages z menu Config. Tato funkce nejenže dokáže odhalit potíže s nainstalovanými balíky (bohužel je ovšem nedokáže vyřešit, pouze na ně upozorní), ale máme zde přímo možnost ovlivnit, které další balíky komponent dostupných na paletě budou zavedeny či ne a máme možnost i přidat libovolný BPL soubor ručně.

Takto tedy můžeme přesně ovlivnit konfiguraci Delphi, uložit si ji a po spuštění Configuration Launcheru si zvolit tu, kterou zrovna potřebujeme. Máme ovšem i možnost, aby nám DCM vytvořil přímo na ploše zástupce pro zvolenou konfiguraci. Dvojklikem se nám pak okamžitě spustí Delphi s požadovaným nastavením.

To by pro základní přehled o možnostech programu mohlo stačit, zbytek jistě objevíte v případě zájmu sami. Netvrdím, že je program všemocný a že ho využije každý, ale kdyby nic jiného, tak vám alespoň umožní nadefinovat si zvláštní konfigurace pro každý projekt, takže pak můžete mít na paletě komponent jen několik málo záložek s potřebnými komponentami a není nutné mezi nimi složitě hledat. Práce se tak výrazně zpřehlední.

Program je v neustálém vývoji, takže zájemci mohou sledovat aktuální verze na stránkách autora a abych nezapomněl – je zdarma.

Diskuze (1) Další článek: WUG se sejde 7. 4. v Hradci králové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,