Tip: WinMTR poskytne diagnostiku připojení k hostiteli s možností exportu

Nástroj WinMTR se řadí mezi diagnostické síťové utility. Spojuje jednoduché síťové služby ping a tracert ke zjištění přenosu datagramu od zdroje k cíli. To vše v přehledném a jednoduchém rozhraní s možností exportu výsledků do TXT či HTML souboru. Aplikace je dostupná pro 32bitové i 64bitové verze Windows, a ačkoli je již staršího data, svou funkci odvádí velmi efektivně.

Přestože ve Windows (i v jiných operačních systémech) jsou k dispozici diagnostické nástroje pro síť (u Windows příkazy v Příkazovém řádku), aplikace WinMTR spojuje diagnostiku připojení k hostiteli včetně ověření kvality jednotlivých částí (uzlů) přenosu paketů a spojuje tedy zmíněné příkazy ping a tracert. Stačí jen zadat název hostitele a stisknout tlačítko Start k analýze spojení.

Obr 1.png
Diagnostika připojení k hostiteli spojuje ping a tracert

V jednotlivých sloupcích vidíme číslo uzlu, ztrátu, odeslané a přijaté pakety, a také nejlepší, průměrný a nejhorší čas odezvy (ping) v milisekundách. Nástroj tak podá detailní, ale přitom přehledné informace o připojení včetně diagnostiky jednotlivých uzlů a můžeme tak analyzovat, ve které části spojení se nachází případný problém se spojením. Stav se aktualizuje každou sekundu, to je možné nastavit pomocí Options. Taktéž můžeme nastavit velikost ping size a povolení překladu IP adres (resolve names)

Obr2.png
Nastavení intervalu aktualizace analýzy či překládání jmen pomocí DNS

Zakážeme-li překlad pomocí DNS, uvidíme ve výpise pouze IP adresy uzlů. Výsledky analýzy je možné exportovat do TXT či HTML souboru, případně zkopírovat do Schránky.

Export.png
Exportovaný HTML soubor, který bohužel neobsahuje zadaného hostitele

WinMTR je jednoduchý nekomplikovaný, ale účelný nástroj k síťové diagnostice spojení a efektivně nahradí používání příkazů v Příkazovém řádku.

Diskuze (4) Další článek: Nové Office z pohledu IT profesionála

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,