Tip: Skryjte účet ve Windows při přihlášení

Windows zobrazují všechny existující lokální uživatelské účty na úvodní obrazovce. Pokud ovšem některý z nich nepoužíváte, je tu možnost, jak ho elegantně skrýt a případně ho později vrátit zpět do nabídky.

3.png
Přihlašovací účet do Windows.

Více účtů na obrazovce

Na úvodní obrazovce jsou zobrazeny všechny obsažené účty. To může leckomu, kdo nějaký používá např. pouze pro zabezpečené sdílení souborů v lokální síti, vadit a rád by jej z této nabídky odstranil. Využít přitom může následující postup:

Do vyhledávacího pole nabídky Start (ve Windows 8 je třeba spustit jiným způsobem) napište řetězec regedit a potvrďte, čímž se dostanete do editace registru systému Windows. Stromovou strukturou registru projděte postupně do větve HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon.

2.png
Editor registru s nalezeným účtem.

Pod klíčem Winlogon založte nový klíč. Provedete to klepnutím pravým tlačítkem na klíč Winlogon, z místní nabídky zvolíte Nový a dále zvolíte Klíč. Nově založený podklíč nazvěte SpecialAccounts.

Obdobným způsobem jako v předchozím kroku založte pod klíčem SpecialAccounts jeho podklíč, tentokrát s názvem UserList. V levém podokně editoru klepněte myší na klíč Userlist. V prázdné oblasti pravého podokna klepněte pravým tlačítkem a z místní nabídky postupně vyberte Nový a Hodnota DWORD (32bitová).

Název hodnoty musí přesně odpovídat názvu uživatelského účtu, který si nepřejete zobrazovat na přihlašovací obrazovce Windows. Za řetězec DWORD dosaďte název účtu, který chcete z hlavní nabídky odstranit, resp. skrýt. Hodnotu řetězce ponechte nastavenu na nulu. Ukončete Editor registru a odhlaste se z Windows. Tím je dílo dokonáno. Při příštím startu již nebude účet zobrazen.

Je libo účet opět zobrazit?

Pokud uživatelský účet chcete opět zobrazit v přihlašovací nabídce, změňte hodnotu řetězce DWORD s jejím názvem na 1.

Myslete vždy na to, že vám vždy musí zbýt aspoň jeden účet s administrátorskými právy. Pokud byste skryli i ten, můžete se dostat do situace, kdy se nebude možné do systému jednoduše přihlásit.

Diskuze (17) Další článek: Prohlédněte si nová grafická loga pro produkty a řešení od AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,