Tip na tvorbu archívu v AutoCADu

Také vás trápí problém s množstvím výkresů a rádi byste si s nimi nějak poradili? Zkusíme vám naznačit několik řešení.
Náš problém s vytvořením archívu lze v podstatě formulovat do nalezení jednoduchého řešení, které by zjednodušilo práci s množstvím výkresů ve formátu DWG.

Jedno z možných řešení nastínil i pan Jan Vlčinský. V AutoCADu 2000 se dá více výkresů z jednoho DWG řešit velice elegantně pomocí Layouts, a to včetně rozdílné viditelnosti hladin atd. Lze také například vytisknout najednou jedním příkazem PLOT několik výkresů, výkresy mohou mít různé tiskárny, různé formáty, barvu per atd.

Někdo preferuje i zásadu „jeden výkres = jedno DWG“, stejně tak je pro někoho přijatelná i možnost „jeden projekt = jedno DWG“. Veškerá související data má potom na jednom místě a jsou situace, kdy z jednoho DWG souboru dochází k tisku i stovky výkresů. Toto se ale nedá aplikovat na každý projekt.

Další úsporu práce přináší příkaz MPLOT, díky kterému lze poměrně efektivně zrychlit tisk více výkresů z jednoho DWG souboru. Zatímco dříve tisk až 40 výkresů se stejným nastavením hladin a stejným výstupním formátem, v pořadí podle názvu výkresu a současně s aktualizací data v razítcích trval přibližně 30 minut, dnes je to otázka 5 minut.

Trochu jinak se potížím s opakovaným tiskem vyvaroval pan Radim Čech. Ten kromě DWG souborů archivuje i soubory PLT, tedy vlastní tisková data. Proč? Častou situací je absence plotru přímo připojeného k počítač, zvláště u menších projektantských kanceláří. V tomto případě dochází k vygenerování tiskových dat do souborů PLT a jejich následné „zkopírování“ do plotru.

Při archivaci PLT souborů je označte například podle čísel přílohy k jednotlivým projektům.

Při tisku X příloh z jednoho DWG – zastavovací situace, kanalizace, voda, plyn, doprava – jsou vytvořeny a uloženy jednotlivé PLT soubory. Pokud nějaký výkres ztratíte, někdo chce nějaký navíc, potřebujete jeho pracovní kopii, vykreslit hotové PLT je naprosto triviální ve srovnání s otevíráním DWG souborů, hledáním, které hladiny mají být zobrazeny. A to můžete daný PLT soubor dát s klidem zákazníkovi, který si jej může vytisknout, kolikrát chce, bez obav ze zcizení vaší práce.

Příspěvek je s dovolením správce konference převzat z oborové konference CAD Fórum.

Diskuze (3) Další článek: GemTeku TV-Live a Radio 21: rádio i televize u vás

Témata článku: , , , , , , , , , , ,