Tipy | Drony | Kvadrokoptéra | Turistika

Kde můžete jen tak vzlétnout s rekreačním dronem? Zapomeňte téměř na jakékoliv hezké místo

Možná jste pod vánočním stromečkem objevili malou a lacinou kvadrokoptéru – žádný poloprofesionální stroj za desetitisíce – a už se těšíte, jak si s ní zalétáte třeba kdesi na Vysočině za chalupou.

Pokud jste si přečetli naše základní letecká pravidla i pro naprosté zelenáče, mohlo by se zdát, že s malým a čistě rekreačním dronem můžete létat téměř kdekoliv, jenže ve 3. kapitole našeho souhrnu jsme jasně napsali, že v dané lokalitě mohou platit další místní omezení, která si musíte nastudovat svépomocí.

S dronem můžete mít problém v národním parku, CHKO i u kdejaké skalky za chalupou

Široká veřejnost už nejspíše ví, že drony bez patřičného povolení na svém území velmi neradi vidí třeba správci národních parků. Není divu. Létat třeba jen s maličkou kvadrokoptérou na vrcholu Sněžky a fotit skupinová selfies, není úplně nejlepší nápad. Nejen že rušíte tamní faunu, ale nejspíše hlukem otrávíte i ostatní turisty.

40154544-f166-4a7b-b699-8f7723e0bfa4
Bez svolení ochránců přírody nesmíte vzlétnout a přistát nejen v národních parcích, ale i v CHKO, přírodních rezervacích i v blízkosti přírodních památek.

Jenže tím omezení létání v přírodě zdaleka nekončí. Ve skutečnosti byste totiž mohli mít problém v jakémkoliv ZCHÚzvláště chráněném území. Do této kategorie spadají nejen NP (národní park), ale také rozlehlé CHKO (chráněná krajinná oblast), NPR (národní přírodní rezervace), PR (přírodní rezervace), NPP (národní přírodní památka) a konečně i nejmenší lokality PP (přírodní památka).

Na stránkách Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky se tedy zpravidla dočtete, že i s malým rekreačním dronem nesmíte v těchto oblastech bez patřičného oprávnění vzlétnout a zároveň přistát. Vlétnout z vnější oblasti a pak se zase vrátit, ale paradoxně můžete.

Ochránci tento zákaz obhajují § 14 odst. 5 písm. b) prováděcí vyhlášky č. 108/1997 Sb. k zákonu č. 49/1997 Sb. o civilním letectví:

§ 14 odst. 5 písm. b) prováděcí vyhlášky č. 108/1997 Sb.

(5) Ke vzletům a přistáním lze využít pouze ploch,

a) které jsou mimo obytné území obce,

b) které jsou mimo území národního parku, chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky a přírodní památky, pokud k využívání území národního parku, chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky a přírodní památky nedal souhlas příslušný úřad ochrany přírody)

V roce 1997 sice žádné relativně neškodné rekreační drony s hmotností několika set gramů opravdu neexistovaly, agentura v tom však nečiní rozdíl a na webu jednotlivých CHKO jasně zdůrazňuje, že daný paragraf nevztahuje pouze na komerční profesionální letouny, ale i na ty čistě amatérské určené k rekreačním účelům:

Ukázkový úryvek z webu CHKO Beskydy

A. SOUTĚŽNÍ, SPORTOVNÍ A REKREAČNÍ ÚČELY

A1. Vzletová hmotnost do 20 kg

Jedná se o model letadla (podle Doplňku X) a proto obecně pro provoz ani pro létání ve ZCHÚ není nutné žádné povolení Úřadu pro civilní letectví („ÚCL“), ale v souladu s § 14 odst. 5 písm. b) Vyhlášky je nutný souhlas příslušného orgánu ochrany přírody ke vzletům a přistáním.

Důvodem zákazu je zpravidla vysoký hluk rotorů, který ruší ptactvo a další obyvatele těchto vymezených území. Výrobci dražších letounů střední a vyšší třídy se sice u nových modelů snaží zapracovat na tišším provozu, hluk je však přesto stále poměrně vysoký a obavy ochránců tak mohou být často opravdu na místě.

1d90d880-64d4-4a2b-b3ef-6858b22c74982c94bce6-7548-4593-bb26-6c2b81fa84d644f31292-63e4-41f1-a32c-81fd69112dd0
Mnohé ovládací aplikace dronů zobrazují v mapě zakázané oblasti, ty se ale povětšinou omezují jen na plochy mezinárodních letišť. Jakmile se amatérský letec objeví v přírodě, velmi snadno poruší předpisy jako na posledním snímku.

Suma sumárum, míst, odkud může rekreační letec jen tak a zcela legálně vzlétnout, se třeba zrovna na chalupách v přírodě mnohdy limitně blíží nule.

Diskuze (73) Další článek: Formule E: šampionát budoucnosti, nebo závody odpadlíků?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,