Tip: jak si vytvořit instalační média s Windows 8.1

Dnešní notebooky s Windows 8 už většinou nedostanete s instalačními médii. Můžete si je dokoupit, není to ale nutné.

Dnešní moderní stroje s Windows 8 a Windows 8.1 už často ani nemají produktový klíč na nějakém štítku na těle počítače a schovávají jej uvnitř BIOSu (či UEFI). V balení ani nedostanete instalační média a v lepším případě recovery oddíl na pevném disku. V případě malých SSD jednotek pak tato oblast zabírá cenné místo.

Většinou si můžete od výrobce vyžádat instalační média, jde ale obvykle o placenou službu za několik stokorun. Naštěstí si ale můžete vytvořit vlastní instalační média s využitím nástroje od Microsoftu. Microsoft nabízí Windows 8.1 media backup, který vás po spuštění požádá o specifikaci systému: jazyk, edici a architekturu. Musíte zadat tu verzi, kterou na počítači máte, aby odpovídal i zabudovaný produktový klíč.

215318479
Nevymýšlejte si verzi, kterou nemáte, neseděl by vám produktový klíč

Pak si vyberete cílové umístění: USB disk (nejméně 4 GB, takže raději aspoň 8 GB) nebo ISO soubor, který si potom vypálíte na DVD.

657736157
Bootovací USB nebo ISO pro vypálení? Dnes už raději to USB

Program pak stáhne aktuální instalační soubory (tedy i se záplatami a Service Packem) a vše dokončí.

709438464

Na produktový klíč se vás při tvorbě těchto médií nikdo ptát nebude. Vše se ověřuje až během instalace. Buď se to vytáhne z počítače, nebo budete muset kód zadat ručně. Při ukládání na USB pak doporučujeme ještě přikopírovat složku s aktuálními ovladači, která také už na nových počítačích obvykle bývá připravená.

Diskuze (51) Další článek: Google vylepšil vkládání map na vlastní web

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,