Internet | Mobility

Tip: Jak omezit stahování mobilních dat na pozadí? Návod pro iOS i Android

Plýtvat mobilními daty by se nemělo, tedy alespoň u nás, kde jsou data stále drahá a je jich málo. Omezte proto aplikacím, aby plýtvaly vašim limitem FUP, když je zrovna nepoužíváte.

Každá nainstalovaná i systémová aplikace si občas sáhne na mobilní data. Některé mají režii v rámci kilobajtů, jiné mohou na pozadí stahovat relativně velké množství dat. U každé aplikace je to pochopitelně jiné, a navíc záleží na tom, jak ji používáte, protože právě od vaší náročnosti se odvíjí to, kolik dat aplikace na pozadí spotřebuje. 

Aplikace stahují data na pozadí z jednoduchého důvodu – aby byly rychlejší. Když nastartujete na telefonu Google Mapy, tak už mají předstažené mapové podklady, ale třeba i otevírací doby obchodů a další položky, které by vás mohly zajímat. Kdyby si měla aplikace všechno stahovat až v okamžiku, kdy se spouští, bude o dost pomalejší.

Jak zabránit stahování dat na pozadí

Moderní systémy dovolují omezit stahování dat na pozadí, takže u těch nejnáročnějších aplikací můžete poměrně zásadně snížit jejich spotřebu. Počítejte však s tím, že současně značně omezíte jejich funkčnost – omezení stahování dat bude mít vliv na notifikace, délku spouštění aplikací atd. Pokud však některou aplikaci nepoužíváte průběžně, ale otevíráte ji jen „až když je potřeba“, tak se vám blokace čerpání dat na pozadí bude hodit. 

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Google omezí některé funkce v Chromiu a odvozených prohlížečích. Budou jen pro ty, kteří mají Chrome

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,