Bezpečnost | Windows 10 | Tipy

Tip: jak na přihlašovací obrazovce Windows 10 neukazovat jméno posledního přihlášeného uživatele?

Když spustíte systém Windows 10, zobrazí se zpravidla na přihlašovací obrazovce jméno posledního přihlášeného uživatele. Většinou to ničemu nepřekáží, ale mohou existovat situace, kdy nechcete, aby bylo na první pohled viditelné, kdo s počítačem pracoval naposledy. Web WinBuzzer přinesl postup, jak toto chování změnit.

Zatímco ve výchozím stavu se na přihlašovací obrazovce ukazuje jméno a příjmení posledního uživatele, po úpravě se na tomto místě bude zobrazovat pouze „Jiný uživatel“. Tímto způsobem můžete případnému útočníkovi ztížit odhadnutí přihlašovacího jména.

Cesta vede přes registry

Na počítačích s Windows 10 Pro lze pro tyto účely použít Editor lokálních bezpečnostních zásad. Na většině zařízení v domácnostech však bývá systém ve verzi Home, kde tato funkce není k dispozici. Proto se podíváme na řešení přes Editor registru, které funguje bez ohledu na verzi operačního systému.

  1. Spusťte Editor registru (Win+R, regedit, Enter, Povolit provádět změny-Ano).
  2. Přejděte do větve HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion \Policies\System.
  3. Dvakrát klepněte na položku dontdisplaylastusername.
  4. Změňte hodnotu DWORD z původní 0 na 1.
  5. Restartujte počítač.

Po restartu již nebude systém na přihlašovací obrazovce zobrazovat jméno posledního přihlášeného uživatele. V tomto režimu bude k přihlášení nutné zadávat nejen heslo, ale i uživatelské jméno.

Diskuze (8) Další článek: Týden mobilně 539: Trocha krásné nostalgie a nadějné výhledy do budoucnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,