Tip: Firefox může šetřit místem stejně jako Chrome

Malé netbooky jsou stále populárnější, trpí ale pro leckoho nevyhovujícím rozlišením obrazovky. Při surfování po webu pak kdekdo ocení prohlížeč, který co nejvíce šetří pixely. Koneckonců, tuto vlastnost oceníte i na velkém monitoru s „dospělým“ rozlišením obrazovky 1680x1050 pixelů.

K těm nejúspornějším prohlížečům patří Google Chrome, který záložky otevřených oken zobrazuje v oblasti, kde u jiných začíná systémový rám okna, velmi hospodárně se ale může chovat i Firefox a to aniž byste přišli o lištu s oblíbenými záložkami.

firefox_bezny.png
Běžné rozložení Firefoxu po instalaci
firefox.png
Firefox s oblíbenými stránkami v řádku s hlavní nabídkou
120.png
Miniaturní ale použitelné rozložení s doplňkem disablemenu
Oblíbené záložky nyní najdete napravo od vyhledávacího řádku

Úsporného Firefoxu můžete docílit změnou skinu (velkému zájmu se těší skiny a doplňky, které upravují Firefox do podoby Chrome, ne všechny si ale rozumí s prostředím Windows Aero), pokud ale patříte mezi konzervativnější většinu, která nechce narušit původní design, stačí přesunout lištu se záložkami do oblasti s hlavním menu. Je to poměrně jednoduché, najeďte myší nad některou z ikon v hlavní liště a přes kontextové menu vyberte „Vlastní“. Pak už stačí přesunout oblíbené stránky do horní časti a původní lištu, která zbytečně spotřebuje množství vertikálních pixelů, nadobro zrušit.

disablemenu.png
Nastavení doplňku disablemenu

Dalších několik pixelů ale ušetříte i schováním hlavního menu. Ostatně jak často k němu přistupujete a skutečně jej potřebujete při surfování vidět? K tomu slouží funkční doplněk s prostým názvem disablemenu, který vždy po několika sekundách hlavní nabídku schová a pokud ji budete chtít aktivovat, prostě myší najeďte nad rám celého okna a menu se opět zobrazí. S hlavním menu se schová celý řádek i s oblíbenými záložkami. Pokud je budete chtít mít stále na očích, jednoduše je přesuňte na druhý řádek s řídícími ikonami, adresním a vyhledávacím řádkem.

 chrome_firefox.png
Vertikální velikost ovládací části v Google Chrome a upraveném Firefoxu
Při celoobrazovkovém režimu bude Chrome stejně rozměrný jako upravený Firefox

Tímto způsobem ušetříte několik desítek pixelů a Firefox bude rázem úspornější než glorifikovaný Google Chrome.

Diskuze (44) Další článek: Déjà vu: IBM se nedohodla se Sun Microsystems (aktualizováno)

Témata článku: , , , , , , , , , , ,