Tip: Dual View pro Chrome a širokoúhlý monitor

Prohlížeč Chrome má za sebou už dva měsíce provozu a jelikož jsou jeho hlavními přednostmi (pouze) rychlost a nízké systémové nároky, o ten zbytek se zatím stará komunita. Jednoduchý prohlížeč tedy můžete rozšířit o některé funkce pomocí prostého Javascriptu.

Situace by se ale měla v příštích verzích výrazně zlepšit, Google totiž slibuje podporu pro doplňky a vývojový tým rozšířil autor projektu Greasemonkey, pomocí kterého lze pomocí speciálních skriptů ovlivňovat podobu a chování webových stránek.

dual_view.png
Dual View: dvě stránky v jednom panelu

Dokud tedy nebudou po ruce doplňky, můžete vyzkoušet třeba bookmarklet Dual View. Bookmarklet je vlastně kus javascriptového kódu, který si uložíte jako oblíbenou stránku (bookmark) a pokud na něj klepnete, spustí se. Dual View rozdělí okno prohlížeče na dva samostatné bloky s minimální možností ovládání, pokud ale máte širokoúhlý monitor, může se vám tato funkce občas hodit. Pro Firefox najdete plnohodnotný doplněk Split Browser.

Na webu Chrome Plugins pomocí Javascriptu dokonce sepsali sadu bookmarkletů, které simulují chování Google Lišty. Pokud pro vás není webové programování španělská vesnice, snadno si je můžete upravit i ke zcela jiným potřebám. A najdete tu i doplněk pro fanoušky Chromu, kteří z mnoha důvodů paralelně používají i Firefox, tedy Chrome skin do prohlížeče od Mozilly  Chromifox.

chromifox.png
Chromifox 1.0 pro Mozilla Firefox....
 
chrome.png
... a skutečný prohlížeč Chrome

 

Dual View je univerzální bookmarklet, můžete jej tedy použít i ve Firefoxu a dalších prohlížečích (V IE 8 zatím nefunguje).

Diskuze (5) Další článek: Nové KDE 4.1.3 opravuje Kopete a Dolphin

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,