Apple | Byznys | Politika

Tim Cook v otevřeném dopisu: Pomohli jsme evropské ekonomice a toto je odměna?

  • Apple má zaplatit astronomických 13 miliard eur
  • Irsko jej podle EK příliš zvýhodňovalo na daních
  • Tim Cook se nyní opřel do Komise v otevřeném dopisu

Výkonný ředitel Applu Tim Cook otevřeným dopisem zareagoval na dnešní rozhodnutí Evropské komise, která fakticky nařídila irským úřadům, aby po tamní evropské centrále jablečné společnosti požadovaly doplatit 13 miliard eur na daních. Ty firma díky dohodě s Irskem nemusela platit výměnou za investice v regionu.

Cook v úvodu poukazuje na skutečnost, že když Apple na podzim roku 1980 vstoupil do chudého Irska, pomohl nastartovat ekonomiku v Corku a Dublinu. Zatímco na počátku zde zaměstnával šedesát pracovníků, dnes jich je přes šest tisíc.

989121150
Fabrika Applu v irském Corku na pdozim 1980 – v pozadí Steve Jobs

Díky úspěchu jablečné společnosti pak dal Apple práci a zakázky více než 1,5 milionu Evropanů, kteří buď pracují přímo pro něj a jeho dodavatele, anebo vyvíjejí komerční aplikace pro Apps Store.

Sankce ze strany EK jsou tedy podle Cooka neuvážené a údajně v rozporu s irským právem. Nutno však podotknout, že unijní právo na ochranu hospodářské soutěže je tomu irskému přirozeně nadřazené. Komisi přitom nevadí investiční pobídky Irska jako takové, ale selekce – na tak dobré daňové zvýhodnění jako Apple totiž mnozí ostatní nedosáhli, což je podstatou stížnosti.

679593824
Takhle si prý Apple podle EK šetřil na daních

Podle Tima Cooka se však nyní může cítit v nejistotě každá nadnárodní korporace operující v Evropě, která se díky své velikosti těší nadstandardní podpoře ze strany státu, kde se usadila. Irsko a Iry ale zároveň ujistil, že firma ze země neodejde.

Apple se v každém případě odvolá a doufá, že nové rozhodnutí to předchozí zvrátí. Nutno však podotknout, že odvolání je standardní procedura a nakonec všichni vždy zaplatili – v minulosti třeba Microsoft a Intel. Na stranu druhou, postih v podobné výši je v případě technologických firem novinkou a mnohonásobně vyšší, než klasické pokuty, které uděluje Komise a řídí se jasnými pravidly (procenta z ročních obratů společností). I proto mohl požadavek na doplatek daní dosáhnout tak astronomické výše. Ostatně z 13 miliard eur by na celý rok vyžilo hned několik klíčových českých ministerstev.

Diskuze (92) Další článek: Češi jsou mistry v používaní bezkontaktních karet, platí s nimi nejvíce z celé Evropy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,