USA | Čína | TikTok | Soukromí

TikTok je v podezření, že sbírá osobní data a je napojen na čínskou vládu. Bude soud

V USA se nyní celkem intenzivně řeší TikTok. Sociální síť nabírá milony nových uživatelů a stává se populární právě i v Americe. Sílí ovšem obavy, že je napojena na čínské zákonodárce a sbírá uživatelská data. Aplikaci totiž vlastní a provozuje čínská firma ByteDance. Na tu teď míří žaloba a vyšetřování.

Žalobu podala ke kalifornskému soudu Misty Hong a staví ji proti americkým pobočkám čínské firmy. Tu dívka osočuje z nedovoleného sběru a uchovávání soukromých dat bez vědomí uživatele. Navíc prý tato data putují na čínské servery a vytváří se z nich profily uživatelů, přestože se do sítě nikdy neregistrovali. Má jít přitom o servery Tencentu a Alibaby, což jsou firmy podezřelé ze silného napojení na čínskou vládu. 

Jak upřesňuje BBC, žaloba je odůvodněna také tím, že na základě sebraných privátních dat cílí provozovatel reklamu a díky tomu navyšuje svoje příjmy. Jedná se tedy o obohacování na úkor soukromých dat. 

Kromě toho podali podnět k prošetření společnosti ByteDance a jejího nakládání s uživatelskými daty někteří američtí senátoři. Například senátor Josh Hawley přímo varuje před napojením TikToku na čínskou vládu. Jiní vyzvali americkou tajnou službu, aby TikTok prověřili, upozorňuje The Hill.

Problematika TikToku je teď v USA velmi ožehavá a nejen tam. Podezření na zneužívání dat bují a přitom se jedná o sociální síť oblíbenou masově oblíbenou dětmi a mladistvými. 

TitTok se brání, že data neshromažďuje a do Číny neposílá. Pro uživatele z USA prý data ukládá na serverech umístěných v Americe, ze kterých vytváří zálohu na servery v Singapuru. 

Diskuze (22) Další článek: Komunita našla způsob, jak stahovat aktualizace pro Windows 7 i bez placení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,