Cenzura | TikTok

TikTok cenzuruje obsah uživatelů, bojí se americký senátor. Žádá vyšetřování 

Americký senátor Marco Rubio vyzval vládu, ať zahájí vyšetřování populární aplikace TikTok. Podle něj existuje čím dál více důkazů, že čínští majitelé aplikace cenzurují obsah uživatelů, který odporuje politice komunistické země. 

Rubio, který v minulosti kandidoval na amerického prezidenta, o tom mluvil na svém Twitteru. Reaguje především na nedávný text deníku The Guardian, jenž na základě údajných interních dokumentů společnosti odhalil, že moderátoři TikTok mají mazat příspěvky, které by mohly naštvat čínskou vlády.

Podle senátora je toto zjištění vážné a je třeba, aby se jím začal zabývat senátní Výbor pro zahraniční investice (CFIUS). Ten spadá pod ministerstvo financí a vyhodnocuje bezpečnostní rizika zahraničních firem investujících v USA.

Možná cenzura TikTok vyvolala zájem především proto, že aplikace je v západních zemích masivně populární, hlavně mezi velmi mladými lidmi, kteří na ní vytvářejí krátké hudební příspěvky. 

TikTok je původně americký software dříve zvaný Musical.ly. Fungoval velmi podobně a už před lety se těšil rozsáhlému zájmu. V listopadu 2017 proto aplikaci koupil čínský startup ByteDance (mimochodem svého času nejhodnotnější startup na světě) za miliardu dolarů a přejmenoval ji na TikTok. 

Zajímavostí je, že TikTok ve verzi, kterou známe, existuje pouze mimo Čínu. V ní ByteDance provozuje prakticky totožnou síť nazvanou Douyin. I proto firma říká, že zprávy o cenzuře nejsou pravda – moderátoři podle ní nemají žádné instrukce od čínské vlády. Tvrdí, že ani mít nemůžou, protože celý tým sídlí v USA. 

Nicméně přesně tomuto faktu se věnovala zpráva The Guardian. Podle ní cenzura probíhá přesto, že TikTok oficiálně v Číně neexistuje. Vše má vycházet z čínských majitelů. A jak mohou čínské investice pronikat do amerického byznysu, ukazuje například i aktuální kauza Blizzardu.

Diskuze (7) Další článek: Astronauti si na Mezinárodní vesmírné stanici vytiskli hovězí maso

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,