Historie | IBM

Thomas J. Watson: Povídání o otci IBM

V červnu uplyne 110 let od založení společnosti IBM. Zároveň také 65 let od úmrtí Thomase J. Watsona, který stál v jejím čele více než čtyřicet let a z IBM vybudoval jednu z nejvýznamnějších technologických firem historie.

Thomas J. Watson se narodil 17. února 1874 v Campbellu ve státě New York jako jediný syn z pěti dětí irských přistěhovalců. Jeho otec byl farmář a vlastnil také malou firmu na zpracování dřeva. Traduje se, že práci na poli malý Thomas neměl příliš v oblibě a raději jezdil s otcem po schůzkách a časem za něj vyřizoval i některé obchodní záležitosti.

Po ukončení studií v osmnácti letech pracoval chvíli jako účetní v místní prodejně, načež se dostal k vysněnému obchodu. Stal se zástupcem firmy nabízející varhany a klavíry, což na chudém americkém venkově nebyl zrovna jednoduchý byznys. Nicméně už tehdy mladý Watson nezapřel svůj talent a brzy se stal jedním z nejúspěšnějších obchodníků společnosti. Nicméně zjistil, že zatímco on dostává pevnou mzdu, ostatní prodejci byli hodnoceni mnohem výhodněji z provizí. Těžce to nesl, se zaměstnavatelem se rozhádal a odjel hledat štěstí do Buffala.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Veletrh Amper žije. Pořadatelé vše směřují k návratu na výstaviště v květnu 2022

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,