Lenovo | Ohebný displej

ThinkPad X1 Fold: první notebook s ohebným displejem míří na trh

Poprvé se ohebný ThinkPad X1 Fold představil letos na CESu.  Od mnoha firem se čekalo představení nějakého prototypu, ale Lenovo už v lednu dotáhlo hardware velmi blízko produkční kvalitě.

Ohebný ThinkPad X1 Fold

Nyní téměř po roce se začne Lenovo ThinkPad X1 Fold reálně prodávat. V předobjednávkách dostal cenu 2500 dolarů (cca 70 tisíc korun včetně daně). Tedy na úrovni prémiových ohebných telefonů Samsungu. 

01_TP_X1_Fold_Hero_Fan_Effect.jpg15_TP_X1_Fold_Hero.jpg09_TP_X1_Fold_Hero_Exploded_Hinge.jpg08_TP_X1_Fold_Hero_Exploded_Screen.jpg
ThinkPad X1 Fold a detail jeho kloubu a displeje

ThinkPad X1 Fold používá ohebný 13,3" OLED panel s rozlišením 2048×1536. To je celá plocha displeje, při ohnutí a používání poloviny displeje jako klávesnici tedy dostanete jen 1536 × 1024.

Tělo notebooku na pohled působí přece jen silnějším dojmem, v rozloženém stavu jde o tablet s tloušťkou 1,15 cm, při složení je maximální tloušťka 2,78 cm. Poloviny displeje přitom na sebe nedoléhají kvůli většímu poloměru ohybu displeje. Lenovo ale z této nouze udělalo ctnost. Můžete si totiž dokoupit tenkou bezdrátovou klávesnici, která se schová mezi složené poloviny displeje a ze složeného notebooku udělá pravidelný kvádr. Tato klávesnice se pokládá buď na dolní polovinu displeje, kdy pracujete jako na běžném notebooku, nebo ji položíte na stůl, displej rozložíte a pracujete jako na počítači s rovným 13,3" displejem.

06_TP_X1_Lark_Hero_Front_Clamsell_Pen.jpg07_TP_X1_Fold_Closeup_Laptop_Mode_Keyboard.jpg17_TP_X1_Fold_Hero_Front_Side_Display_Keyboard.jpg
Kromě prsty můžete notebook ovládat i perem a klávesnicí

Na vnější straně kryje povrch kožený pruh, který se při složení mírně posune. Díky tomu je tělo z vnější strany vždy plynule oblé a příjemné na dotek.

01_TP_X1_Lark_Hero_Front_Angled_Left_Folded_Pen.jpg03_TP_X1_Fold_Closeup_X1_Brand_Leather_Folio.jpg02_TP_X1_Lark_Hero_Opened_Flat.jpg
Záda kryje kožený plát

Uvnitř najdeme procesor Core s Intel Hybrid Technology, jde tedy o nové procesory s oddělenými výkonnějšími a pomalejšími úspornějšími jádry, které se používají dle potřeby. Udávaná výdrž 50Wh akumulátoru je až 11 hodin, přičemž samozřejmě roli bude hrát i obraz na OLED panelu.

Mezi konektory najdeme dva USB-C (jeden Gen 1 druhý Gen 2) a slot pro SIM kartu. uvnitř je totiž kromě Wi-Fi 6 také LTE modem.

03_TP_X1_Fold_Hero_Front_Angled_Right_Opened.jpg08_TP_X1_Fold_Closeup_Pen_Screen.jpg11_TP_X1_Fold_Hero.jpg

U takového notebooku bude mimořádně důležitý operační systém a především jeho doplnění o práci se dvěma displeji. V případě Microsoftu by to měl nabídnout systém Windows 10 X, v případě notebooku ThinkPad X1 Fold je tam ale ještě Windows 10 Pro a tedy nějaká případná nadstavba od Lenova. První dojmy tedy ještě asi nebudou zrovna nejlepší, ale potenciál notebooku bude rozhodně větší.

Ultralehký ThinkPad X1 Nano

Ve stínu pozornost poutajícího ohebného ThinkPadu se ale schovává pro mnohé zajímavější notebook. ThinkPad X1 Nano bude nejlehčím klasickým ThinkPadem s hmotností pod 1 kg (962 g). Kromě hmotnosti ale zaujme také 13" displejem s poměrem stran 16:10 a rozlišením 2160×1350. Na výběr bude dotyková a nedotyková verze, v obou případech displej nabídne vysoký jas 450 nitů.

10_TP_X1_Nano_Hero_Left_180_Degree.jpg03_TP_X1_Nano_Hero_Front_Facing_Left.jpg04_TP_X1_Nano_Hero_5G_Connection.jpg
ThinkPad X1 Nano

V lehkém těle (29,3 × 20,8 × 1,4 mm) najdete 48Wh akumulátor s výdrží přes 17 hodin což naznačuje hlavně úsporný a ne tolik výkonný procesor. Přesto nebude chybě Iris Xe grafika nebo konektory Thunderbolt 4. Kameru nad displejem využijete i pro přihlašování a notebook také průběžně kontroluje, zd před ním někdo sedí. Když odejdete od notebooku, sám se zamkne.

01_TP_X1_Nano_Hero_A_Cover.jpg06_TP_X1_Nano_Hero_Internals_Thin.jpg15_TP_X1_Nano_Hero_Left_Side_Screen_Open.jpg
ThinkPad X1 Nano

ThinkPad X1 Nano se začne prodávat koncem letošního roku a jeho cena začne na 1499 dolarech (cca 42 tisíc korun včetně daně).

Diskuze (2) Další článek: Vesmírná technika: Opomíjená, ale důležitá součást ISS – okna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,