Theses.cz: systém, který odhalí univerzitní plagiátory, získal ocenění

Ministerstvo vnitra ocenilo Fakultu informatiky Masarykovy univerzity za potírání plagiátorství pomocí informačních technologií. Jedná se především o dva medializované projekty – databáze vysokoškolských prací Theses.cz a seminárních a dalších školních prací Odevzdej.cz.

V případě Theses.cz si může každý návštěvník vyzkoušet fulltextový vyhledávač, který indexuje více než čtvrt milionů bakalářských, diplomových a disertačních prací z třiceti českých vysokých škol (na seznamu bohužel chybí ČVUT i brněnské VUT). Po ruce je ve veřejné části také katalogový vyhledávač. Do textového pole můžete zadat podobně jako na Googlu přesný text uzavřený uvozovkami a Theses.cz vypíše všechny práce, které tento text obsahují.

theses.png
Theses.cz nabízí fulltextový vyhledávač v diplomových prací českých univerzit a vysokých škol
Pokud se chcete podívat, kdo všechno psal o okurkách, stačí se zeptat...

Služba Odevzdej.cz pro změnu vytváří digitální otisk práce – kontrolní součet. Do systému tedy nahrajete dokument a na e-mail vám po analýze dorazí zpráva, jestli už něco podobného v systému je. V potaz se přitom bere i Thesis.cz.

Cenu převzal děkan fakulty Jiří Zlatuška a pro brněnskou Masarykovou univerzitu je to po vyhledávači shodných obrázků Mufin další slibný experiment – tentokrát s praktickým dopadem.

Diskuze (20) Další článek: DropTunes: udělejte si z Dropboxu webový hudební přehrávač

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,