The best of Computex: Přišla další povodeň – počítačová

Na Computexu byla záplava nového hardwaru, především s novými čipy Haswell od Intelu. Objevily se ale i prototypy a zajímavosti.

Technologické zajímavosti

Na Computexu se objevilo i spoustu dalších technologii a menších zařízení, včetně spousty prototypů a konceptů.

MSI ukázalo koncept herního notebooku, který má dotykový displej místo klasického touchpadu, což umožňuje místo využít i na zobrazování dat, nikoli pouze ovládání myši a gest. Nejde však o převratnou novinkou, podobně to má například i Razer u některých modelů notebooků.

MSI prezentovalo i koncept touchpadu, který lze vyjmout a používat jako myš. Gigabyte se vrhnul do konceptu lampičky, která zároveň slouží jako dokovací stanici, jež rozšiřuje možnosti ideálně například ultrabooků s menším počtem portů.

ASUS_VivoPC_VivoMouse-580x301.jpg
Asus ViVoPC a ViVoMouse s elegantním designem

Asus ViVoMouse je oproti tomu již reálný výrobek, který má velmi zajímavě řešený design a dotykový povrch myši. Ve stejném designu Asus představil i miniaturní počítač ViVoPC, který obsahuje čip Haswell.

Intel představil kromě Haswellu také další generaci Thunderbolt 2, který nabídne dvakrát vyšší propustnost. V prvních zařízeních by se měl objevit ke konci roku (bude například v novém Mac Pro), s větším nasazením se ale počítá až v roce 2014.

Intel také ve větším měřítku sází na rozpoznávání obrazu (koupil i podíl v Tobii) a integraci snímačů do notebooků, kde jsou obvykle pouze běžné webkamery. Několik výrobců se již o tyto snímací technologie zajímá a vyrábí první modely, čeká se pouze na dostatečnou miniaturizaci, snížení výrobních cen a do budoucna lze počítat s tím, že pokročilé obrazové senzory budou běžné v noteboocích, ale pravděpodobně i v dalších zařízeních jako jsou tablety nebo chytré telefony.

Creative-Senz3D.png
Creativě SenZ3D chce konkurovat Kinectu, ale zatím má ale omezené možnosti

Jednou z klasických periférií, kterou kvůli rozměrům ještě nelze integrovat, je například Creative Senz3D, která dokáže snímat hloubku obrazu a pracovat s nasnímanými objekty v prostoru.

Všichni výrobci základních desek mají nové modely, které jsou nejen jednodušší (čipy Haswell mají vlastní pokročilý napěťový regulátor), ale také propracovanější z pohledu chlazení a designu.

ASUS-Z87-Deluxe-Toprotatesm_678x452.png
Pohled na základní desku Asus pro čipy Haswell

Asi největší pokrok je znát u základní desek Gigabyte, které se s novým UEFI rozhraním trefily do černého a poskytují maximum informací na jedné hlavní obrazovce, kterou lze navíc ještě konfigurovat dle potřeb.

V případě hi-end modelů mají desky spoustu užitečných funkcí a tlačítek přímo na desce, s návrhem pomáhali profesionálové z oblasti extrémního přetaktování. Asus zaujal především designem a řadou Poseidon, která je určená pro náročnější uživatele.

Seagate si pro ultratenké notebooky připravil nejtenčí 2,5palcový pevný disk s kapacitou 1 TB, který je sice výrazně pomalejší než SSD, poměr ceny a kapacity je ale stále několikanásobně lepší.

faq02.png
Ohebný e-ink v chytrých hodinkách Sonostar Smartwatch

Za zmínku také stojí i flexibilní e-ink v podobě chytrých hodinek Sonostar Smartwatch, zatím pouze v rámci prototypu. Ohebné displej u menších mobilních zařízení jistě čeká zářivá budoucnost, zatím však není jisté, kdy se objeví v hromadné výrobě.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,