Těžba kryptoměn je novodobá zlatá horečka

Těžba kryptoměn je fenomén současné doby a dalším způsobem, jak s pomocí internetu vydělávat. Tak snadné to však není: nevyhnete se vysokým investicím a zisky jsou nejisté
Kapitoly článku

Bitcoin odstartoval novou éru kryptoměn, se kterými lze obchodovat stejně jako s jinými měnam a s nimiž lze i platit bez závislostí na klasickém bankovním systému. Celý systém transakcí je decentralizovaný, a proto jej nikdo nemůže úmyslně poškodit nebo ovlivňovat. Kryptoměny můžete nakupovat za klasické měny, ale lze je získat i vysokým výpočetním výkonem.

Mohlo by vás zajímat:

Základnímu principu fungování Bitcoinu jako alternativní internetové měny i způsobu dolování jeho peněz pomocí výkonných počítačů jsme se věnovali v jarním článku.

Odměna za zabezpečení sítě

Platformy kryptoměn poskytují možnost přenášet měnu mezi jednotlivými účty (peněženkami) koncových uživatelů. Druhou a nedílnou částí platforem jsou ale mineři (těžaři), kteří svým vlastním výpočetním výkonem potvrzují transakce, aby nemohl nikdo vytvořit podvodný převod. K podvrhnutí byste totiž potřebovali větší výpočetní výkon, než má 50 % sítě, což je u větší kryptoměny už takřka nemožné i při použití superpočítačů.

GUIMiner.png Těžba na Linuxu.png
Transakce kryptoměn potvrzuje a dolování provádí hromada různých programů pro Windows i Linux

Nalezení správného hashe, jedinečného klíče, je však výpočetně náročné, přičemž složitost se postupem času zvyšuje: stejnou rychlostí, jakou přibývá počet objevených bloků. Pokud se podaří najít potřebný hash, získává miner nejen minimální poplatky za transakci, ale také výraznou odměnu.

Odměna se liší dle kryptoměny, odlišné jsou ale i šifrovací metody a doba k nalezení bloku. Mezi první hromadně rozšířenou kryptoměnu se zařadil Bitcoin. S rostoucí náročností přestaly být procesory efektivní a jedinou výhodnou kombinací pro těžení se staly grafické čipy.

Zapomeňte na Bitcoin

Bitcoin používá hashovací algoritmus SHA256d, který se ale podařilo optimalizovat pomocí speciálních zakázkových čipů (ASIC) s velmi nízkou spotřebou. Jejích problém tkví v tom, že pro těžení poskytují několikanásobně vyšší výkon než nejmodernější a nejpokročilejší grafické karty. Velký nárůst ASIC čipů v síti znamenal rychlé zvýšení náročnosti a takřka vyřazení efektivního těžení s grafickými kartami.

Video ze začátku doby, kdy bylo Bitcoin ještě výhodné těžit přes grafické karty. Vzhledem ke stáří videa (náročnost byla nízká, k vytěžení jednoho Bitcoinu stačil malý výkon) lze odhadovat, že pokud majitel prodal při boomu, stal se z něj určitě dolarový milionář:

Krabičky s čipy ASIC lze pro těžení Bitcoinů koupit, množství je ale pochopitelně značně omezené a dodání trvá třeba i půl roku. Přestože i dnes je možné pomocí jednoho takového čipu v síti Bitcoin vydělat přes šest tisíc korun měsíčně, za dalších přibližně patnáct dní bude výpočet dvakrát náročnější, s čímž klesne i výnosnost. Tyto tak trochu „podvodné“ čipy zahubily možnosti těžit Bitcoin efektivně pomocí standardních grafických čipů, ale naštěstí je tu Litecoin a další kryptoměny s odolnějším hashovacím algoritmem.

IMG_20130717_114845.jpg
Jeden malý model ASICu od Butterflylabs dorazil i českému těžaři. Výkon pro Bitcoin je velmi dobrý a dá se s tím vydělat slušná suma – přibližně 6 tisíc korun měsíčně (dle krzu BTC před měsícem) a spotřeba je maximálně 20 W. Kvůli většímu množství těchto krabiček v oběhu ale samozřejmě náročnost těžby Bitcoinu stoupá velmi rychle. (Foto: Pavel Misák)

Současná druhá největší kryptoměna Litecoin již byla vytvořena s hashovacím algoritmem scrypt, který je vůči těmto specializovaným čipům mnohem odolnější, neboť potřebuje i hodně paměti na grafické kartě. Ty jsou samozřejmě dražší, proto vytvořit specializovaný čip s nízkou cenou už není tak snadné.

Počítání grafikou

Litecoin je dvojkou mezi kryptoměnami, a je tak ideální na těžbu. Samozřejmě lze najít další kryptoměny (Namecoin, PPCoin a další), které jsou menší a jejich složitost je teprve v počátcích, avšak jejich hodnota je tím pádem také nízká. Pokud ale budete hrát na spekulaci a uvěříte, že se dané kryptoměně bude do budoucna dařit, vytěžené kryptoměny můžete v budoucnu neuvěřitelně zpeněžit – stejně jako se to podařilo prvním těžařům Bitcoinu. Po vstupu na burzu hodnota Bitcoinu neuvěřitelně narostla a mnoha uživatelům se podařilo získat i miliony dolarů.

20130524_171355.jpg
Ukázková sestava se třemi Radeony HD 7950, celková cena je kolem 32 000 Kč. Kromě grafik je nejdražší položkou kvalitní a silný zdroj, vše ostatní nehraje roli.

Stejně jako u zlaté horečky i zde platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele (těží snadno a rychle). Zaměříme se tedy na reálnou těžbu Litecoinu. K těžbě se nevyplatí procesor, protože i když se bude jednat o několikajádrový model na vysoké frekvenci, jeho výkon bude stále oproti grafickým čipům směšný. Výpočetní výkon grafického čipu je v řádu TFLOPS, zatímco procesor dosáhne sotva přes 100 GFLOPS. V případě těžby se často využívá jednotka khash/s – tisíce hashů za sekundu. Procesory zvládnou pouhé desítky, grafické karty stovky.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,