Kryptoměny | Grafické karty | Těžba

Těžaři kryptoměn jen za první čtvrtletí letošního roku vykoupili 700 tisíc grafických karet

Že se těžaři kryptoměn podílejí na nedostupnosti a růstu cen grafických karet, už víme delší dobu. Ale co to znamená v reálných číslech? Analýzu prodejů a vlivu těžařů na trh s grafickými kartami odhalila společnost Jon Peddie Research.

Dle odhadů se jen za první čtvrtletí tohoto roku prodalo těžařům kryptoměn kolem 700 tisíc grafických karet z vyšší a střední třídy a platí to dohromady pro modely od Nvidie i AMD. Z pohledu obratu se jedná o pořádnou sumu – asi 500 milionů dolarů, což jistě těší oba výrobce grafických karet.

Crypto-Bots-003.png

Z celkového trhu to představuje poměrně vysokých 25 % všech prodaných grafických karet po celém světě. Je to však dvousečná zbraň – jakmile klesne cena kryptoměn nebo se objeví efektivnější zařízení pro těžbu, těžaři tyto grafiky obvykle velmi rychle prodávají, zaplaví bazary a rapidně snižují ceny. Kvůli tomu pak může nastat problém s prodejem nových modelů, protože lidé si raději koupí velmi levně stále ještě moderní modely z druhé ruky za nízké ceny.

Nvidia se už proti tomuto scénáři začala bránit tím, že uměle omezuje výpočetní výkon pro těžbu u nových grafických karet řady GeForce RTX 3000 LHR (Lite Hash Rate), které jsou díky tomu zajímavé jen pro hráče a pro těžaře nabízí nové modely CMP (Cryptocurrency Minin Processor). AMD zatím k žádnému omezení nepřistoupilo.

Diskuze (63) Další článek: Hackujeme Gmail v Apps Scriptu: Vyrobíme hlídacího psa, který bude sledovat cenu eura

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,