Nvidia | Grafické karty

Testy GeForce RTX 2080 a 2080 Ti jsou tady. Jaký mají ve skutečnosti výkon?

  • Oficiální testy nových grafických karet od Nvidie jsou venku
  • Testy opět provedlo obrovské množství redakcí po celém světě
  • Jak je na tom výkon a vyplatí se novinky pořídit?

Skončilo embargo a po celém světě se konečně objevily recenze a podrobné testy nových grafických karet od Nvidie – GeForce RTX 2080 a GeForce RTX 2080 Ti. Nvidia už od počátku uvedení měla problém hlavně kvůli marketingu, který neustále mlžil v tom, jaký reálný výkon mají karty ve hrách. Místo toho se celá hlavní prezentace točila kolem nových technologií pro ray tracing a DLSS, které zajišťuje vyhlazování pomocí umělé inteligence.

Problém je, že obě technologie jsou nové a ještě je nějakou dobu neuvidíme ve skutečných hrách a tak se všichni neustále ptali, jaký je klasický výkon v moderních hrách.

Zatím dva nejvýkonnější modely

Podrobné technické parametry jsme už probírali ve starším článku, takže jen krátce projdeme základní informace. Nvidia bude tento týden prodávat slabší model GeForce RTX 2080 a od příštího týdne pak i nejvýkonnější GeForce RTX 2080 Ti.

Obě karty používají architekturu Turing a mají 12nm čipy od TSMC, přičemž GeForce RTX 2080 má „jen“ 8 GB paměti GDDR6 a 2080 Ti pak 11 GB GDDR6. Pomocí NVLinku je možné spojit dvě karty do společného výpočtu, přičemž TDP karet je 250 W, respektive 215 W.

RTX = ray tracing

Označení RTX u karet je spojováno se staronovým způsobem vykreslování – ray tracing, které je možné v rámci DirectX 12 DXR provozovat v reálném čase. Alespoň pokud je na to dostatečný výkon.

Nvidia se pochlubila tím, že část čipu zajišťuje akceleraci ray tracingu, díky čemuž je mezigenerační skok ve výkonu až 6x. Problém ale je, že zatím nejsou hry, na kterých by se to reálně dalo otestovat (kromě vybraných dem) a podpory u prvních her se dočkáme až koncem roku. Nabídka her s podporou ray tracingu bude navíc ještě dlouho omezená.

Je jasné, že kvůli podpoře ray tracingu musela Nvidia omezit výkon čipu v klasickém vykreslování, ale na druhou stranu je to technologie, která má jasnou budoucnost a Nvidie zkrátka musela tento krok udělat.

Jak už dříve naznačily uniklé ukázky například z nové hry Shadow of the Tomb Raider, se zapnutým ray tracingem budete rádi, když i GeForce RTX 2080 Ti bude schopná v rozlišení Full HD vykreslovat více než 30 snímků za sekundu. Jednalo si sice o test na nedokončené hře, ale i tak nelze očekávat, že se během jednoho či dvou měsíců výkon v tomto směru nějak markantně zvýší.

Pojďme ale na to nejdůležitější – reálný výkon v moderních hrách a v klasickém nastavení v rozlišení 4K na co nejvyšší kvalitu.

Testy ze světa

I tentokrát si můžete projít obrovské množství recenzí z celého světa, ve kterých najdete určitě třeba vaší oblíbenou hru pro porovnání. Vybrané grafy některých her jsme umístili v galerii pro rychlý pohled a srovnání.

GeForce RTX 2080 = GeForce GTX 1080 Ti

Jak je vidět z grafů, nový nižší model GeForce RTX 2080 je přibližně stejně výkonný jako GeForce GTX 1080 Ti. To je ale dost rozporuplný výsledek, protože cena za novou RTX 2080 je vyšší. Ano, podporuje navíc zmíněný ray tracing nebo DLSS, ale k využití těchto technologií naplno se nejspíše stejně dostaneme až v dalších generacích grafických karet.

Při výběru karty je tak určitě lepší volbou starší model GeForce GTX 1080 Ti, který je 4 tisíce levnější a poskytuje stejný výkon a to i při přetaktování. V bazarech se dají navíc sehnat tyto karty ještě levněji.

GeForce RTX 2080 Ti: vyšší výkon za šílenou cenu

Nový nejvýkonnější desktopový model GeForce RTX 2080 Ti je na tom s výkonem mnohem lépe a oproti GeForce 1080 Ti (a tedy i RTX 2080) poskytuje v průměru kolem 30 % výkonu navíc. To už je celkem slušný rozdíl, obzvlášť když jde do tuhého u některých velmi náročných her, které byste chtěli hrát ve 4k@60 a předchozí generace to zvládala jen těsně pod touto hranicí, takže nebylo možné efektivně používat V-Sync.

Tato karta je bezesporu novým výkonnostním králem a pokud chcete to nejlepší na hraní, není vůbec co řešit. Alespoň do té doby, než začnete analyzovat poměr ceny a výkonu.

Nejlevnější GeForce RTX 2080 Ti je totiž u nás za cenu kolem 32 tisíc korun. Jednoduchou kalkulací zjistíte, že za těchto 30 % výkonu navíc si připlatíte 60 % ceny oproti GeForce GTX 1080 Ti. Jedná se tak o velký nepoměr, ale pokud vám nezáleží na ceně, tak to asi nebudete řešit.

Přetaktování

Taktování grafických karet GeForce RTX 2080 a GeForce RTX 2080 Ti je velmi podobné jako u předchozí generace Pascal. Opět je nutné navýšit manuálně limit maximální spotřeby TDP. To lze učinit například v utilitě MSI Afterburner, nebo v programu přímo od konkrétního výrobce grafické karty. Poté již nic nebrání tomu, najít skrze postupné navyšování frekvence čipu jeho maximální takty, kde kartu ještě neomezují vysoké teploty, nebo právě onen limit spotřeby TDP.

Podle recenzí slabšího modelu RTX 2080 lze taktováním (dle edice) a dle štěstí na daný kus, popohnat výkon grafiky o 5 až 10 %. U dražšího modelu RTX 2080 Ti je taktování o něco lepší, dosáhnout se dá na 10 až 15 %. U obou edic většímu přetaktování brání hlavně nízký povolený limit spotřeby, s teplotami ve většině případů problém není.

Hlavně u nereferenčních modelů jsou chladiče dosti naddimenzované a i po maximálním přetaktování dokáže většina z nich udržet teploty na jádře pod 85 °C. Snad se časem objeví na trhu další edice po vzoru Aorus od Gigabyte, kde například u modelu GeForce GTX 1080 Ti šel zvednout TDP limit na 150% a taktování na těchto kartách bylo mnohem lepší. Také stabilita výsledných frekvencí na jádře byla mnohem lepší a tyto edice netrpěly na kolísání taktů během zátěže.

Volba je na vás

Je vidět, že pokud jde o klasický výkon ve hrách, nové modely neudělaly zrovna díru do světa. Alespoň při srovnání mezigeneračních rozdílů v minulosti. Co jim ale rozhodně nelze zapřít je množství nových technologií, které podporují a které budou relevantní v budoucnu. Je pouze otázkou, jak rychle se nové technologie uplatní a rozšíří, protože jak to bývá zvykem, když už jsou nové technologie integrované ve hrách, původní karty už zase nestíhají výkonem, takže je stejně nutné koupit novou generaci.

Pokud využijete tensor jádra, je to skvělá volba, pokud nyní hrajete na 1080 Ti, přechod na 2080 se nevyplatí. Pokud potřebujete vyšší výkon ve 4K, pořiďte si 2080 Ti, ale připravte si pořádný balík peněz.

Diskuze (34) Další článek: Google vylepšil rozpoznávání hudby na mobilech. Použil technologii z Pixelů 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,