Procesory | AMD | Ryzen

Testy čipů Ryzen 3000: AMD překonává Intel ve výkonu, přitom stojí méně

  • Testy nových procesorů Ryzen 3000 od AMD jsou venku
  • Výkon ve většině aplikací překonává konkurenci od Intelu
  • AMD je přitom zároveň neuvěřitelně výhodné v poměru ceny i výkonu

Právě se začaly prodávat procesory AMD Ryzen nové řady 3000. Čipy jsou postaveny na nejnovější architektuře Zen 2 a díky pokročilejší výrobě se očekávalo zlepšení jak po stránce spotřeby, tak i výkonu, který měl být podpořen právě i vylepšenou architekturou. Tato kombinace se prezentovala jako nebezpečná pro velmi dlouho stagnující Intel, který stále ještě spoléhá na 14nm výrobní proces a jen minimálně aktualizované architektury.

I když AMD ukazovalo výrazné zlepšení už ve vlastní prezentaci, je vždy nutné si počkat až na oficiální nezávislé testy od prvních odborných redakcí. Embargo na tyto testy padlo spolu se zahájením prodeje, a tak se na ně v tomto článku podíváme.

AMD Ryzen 3000: samé novinky

AMD v rámci desktopových procesorů řady Ryzen 3000 s architekturou Zen 2 představil celkem 6 výkonnějších modelů, které mají 6, 8, 12 a 16 jader s podporou HyperThreadingu. Díky 7nm technologii výroby, o kterou se stará TSMC, se podařilo dostat TDP na poměrně nízké úrovně - nejnižší modely z této kategorie mají 65 W, střední 95 W a nejvýkonnější se stále drží na slušných 105 W.

Ryzen3000_family.png 
Nabídka procesorů Ryzen 3000

Od těchto procesorů se očekává významný návrat AMD na pozici lídra, a to po opravdu dlouhých letech. Je to totiž přes deset let, kdy AMD naposledy mělo nějaký náskok před Intelem díky svému Athlonu 64. Poté ale už Intel nastoupil s Core 2 Duo a dařilo se mu držet otěže extrémně dlouho. Do toho přišly problémy AMD i jeho výroby a vše se postupně hroutilo.

AMD se s novou architekturou Zen podařilo zlepšit výkon jak v rámci jednoho jádra, tak i optimalizovat práci s pamětí a k tomu všemu dokázal dostat více jader do čipu s nižší spotřebou. Nejnovější čipsety AMD X5700 už navíc jako první podporují PCI Express 4.0.

S tím souvisí i první testy nového SSD Gigabyte Aorus NVMe Gen4, který využívá již zvýšenou propustnost PCI Express linek a i ve formátu M.2 dosahuje toto SSD postavené na čipech Toshiba NAND Flash BiCS4 s DRAM pamětí od SK Hynix sekvenční rychlosti čtení a zápisu kolem 5 GB/s, respektive 4,3 GB/s. Rychlosti budoucích SSD se tak velmi jednoduše zdvojnásobí, protože nejvýkonnější modely prostě starší PCI Express 3.0 omezuje, alespoň pokud jde při použití pouhých čtyř linek.

Testy z celého světa

Připravili jsme přehled všech možných testů z různých redakcí po celém světě a pokud hledáte konkrétní aplikaci nebo hru, určitě ji najdete v mnoha testech, takže se můžete snadno podívat na výsledky v odlišně nastavených konfiguracích.

Jak je vidět na grafech, které jsme vybrali do galerie výše, nové procesory od AMD splnily očekávání a dříve představované grafy od AMD rozhodně nebyly marketingově nadhodnocené. AMD se vyrovnává Intelu z pohledu výkonu na jedno jádru, kde byl Intel vždy silnější, ale masivně ho předhání v čemkoli, kde se používá více jader. Nejzajímavější na tom je, že bez problémů poráží i výrazně dražší modely procesorů od Intelu a navíc s menší spotřebou.

Zde se ukazuje síla 7nm technologie výroby. Na měření efektivity při použití všech jader a celkového výkonu při spotřebě na daný úkol se ukazuje, že čipy od AMD jsou mnohem efektivnější, což je to klíčové hodnocení. Podle toho se určuje kvalita architektury a spojená výroba. 

Naprosto minimálně má Intel náskok při hraní her, kde tomu tak bylo vždy kvůli vyšší frekvenci. tentokrát už AMD ale dorovnalo síly a rozdíly jsou zcela minimální. Navíc jsou vidět více méně jen v rozlišení Full HD, ve vyšších rozlišeních už se úzkým hrdlem stává grafická karta a na procesoru až tolik nezáleží.

Král je mrtev, ať žije král

Historie se opakuje a AMD lze jistě označit za nového lídra v oblasti procesorů. I když je Intel stále schopen konkurovat výkonem při nasazení svých nejlepších procesorů, jejich ceny jsou v porovnání s cenami od AMD naprosto mimo realitu a pokud Intel neudělá korekci cen, bude mít velký problém s neprodanými skladovými zásobami. Rozdíl v poměru ceny a výkonu mezi AMD a Intelem se o dost zvětšil, takže Intel bude muset hodně rychle něco dělat. AMD už má totiž našlápnuto na další generaci procesorů s architekturou Zen a nové vedení a inženýrské týmy zdá se fungují skvěle.

value-99th2.pngvalue-productivity2.png
Srovnání poměru ceny a výkonu v aplikacích a ve hrách (Techreport)

Nové procesory se postupně dostávají na náš trh a některé už jsou dokonce vyprodané. Nejvyšší dostupný model v podobě 12jádrového Ryzenu 3 3900X stojí kolem 13 tisíc korun s DPH a velmi výhodný Ryzen 7 3700X s 8 jádry vyjde na pouhých 8 500 korun s DPH. Součástí balení je i kvalitní chladič.

Diskuze (175) Další článek: Elon Musk: „Na vytvoření bezpečného autopilota bude zapotřebí vynaložit obrovské úsilí.“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,