Testlab: Jak dobře vyberete studentský notebook

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 20

Názory k článku

avatar
25. 08. 2016 17:01

Já mám do školy IBM T60 a na nějaké poznámyky v předmětech nebo databáze a HTML v informatice to úplně bohatě stačí. Před tím jsem požíval půl roku Lenovo T61p a předtím MSI GT628, což jsou oba NB s NVidia grafickým čipem a to bylo do školy dost nevhodný protože to věčně šíleně topilo. Tak jsem si sehnal na aukru IBM T60 s inteláckou integrovanou grafikou. Když do něj dam 9 článkovou baterii z T61p tak to na ní vydrží i šest hodin což je na notebook z aukra za asi 2000Kč hodně dobrej vysledek.Takže při psaní poznámek v hodinách to moc netopí, nic moc to nežere, a na internet to bohatě stačí. No a když si chci zahrát nějakou hru tak buď mam doma nějaký ty silnější NB uvedené výše nebo doma mam docela slušně výkonej stolní pc poskládanej v podstatě ze šrotu co jsem kde sehnal vyřazenýho.A že se dneska z vyřaznech mašin daji poskládat docela slušně výkoný sestavy. A nebo se i na tomto NB spokojím z nějakou ze starších her. Rozhodně nehraju ty nejnovější hry a ani to nepořebuju. EDIT: Nějaký čas jsem taky měl netbook ASUS 1001PX a ten taky nebyl špatnej. Ale ten měl itel atom s Hyper-Threading což v kombinaci z integrovanou grafikou od intelu nebylo nic moc, ale taky to stačilo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 08. 2016 22:49

a ako zistim ktory je absolutne kompatibilny s poslednym ubuntu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 08. 2016 07:31

No já jsem taky případ.
Jako první notebook jsem si koupil Dell Vostro V131. Ještě s klasickým i5, doplněný na 8GB RAM...v roce 2011, takže ještě na gymplu. Tam jsem moc šancí pro využití neměl.
V roce 2013 jsem ho vystřídal tehdy novým 11" Macbookem Air, který mám zatím do teď. Až na mizerné rozlišení si moc nestěžuju. Je to ta nejslabší konfigurace (4GB Ram, 128GB SSD).
Prošel jsem s tím jak předměty zaměřené na XML, Javu, SQL, tak po doinstalování Win8 i na VBA a VB.NET a naposledy i na business intelligence.Kde jsem opravdu cítil nedostatek výkonu byla analýza větších objemů dat, ale nakonec po srovnání se super notebookem spolužáka, který tam má i7 a 16GB RAM jsme zjistili, že je jen blbě napsaný program, který sežere veškerou volnou paměť a po ukončení úkolu ji nepustí, takže opakovaný pokus způsobil zamrznutí i u něho.Počítač do školy si každý vybírá podle svých možností. Jsou lidé, kteří se dobrovolně vláčejí s několika kilogramovými monstry, s adaptérem a pro jistotu ještě s prodlužovákem od zásuvky, aby jim to přes den ve škole vůbec vydrželo a oni si mohli během nudné přednášky zahrát. To jsem třeba nikdy nepochopil, ale jsou tací.
Pak jsou další, kteří to nechtějí řešit, nechtějí se zruinovat a tak si koupí něco levného, co splní účel.
No a pak jsou ti, kdo musí mít nejnovější stroj s jabkem na víku, nejlépe každý rok a dávat to světu najevo i kompletním příslušenstvím. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  23. 08. 2016 21:10

Aktuálně si také vybírám "studentský" notebook (FEI), ale na parametry notebooku se dívám trošku jinak:
- Vysoký výkon: Ne nezbytně. Va drtivou většinu úloh opravdu není potřeba GTX 1080, 16 GB RAM a i7. Dokonce i (dovolím si tvrdit) náročnější věci jako je Photoshop, jednoduchá editace vida apod. se dají zvládnout na integrované grafice. Na hry je stolní PC / konzole.
- Dlouhá výdrž: Tady bez diskuse. Čím víc, tím líp. Nechci po dvou hodinách psaní dokumentu vyhledávat zdroj na napájení.
- Pohodlí: Za mě jen asi podsvícená klávesnice, nutnost.
- Přenositelnost, kvalitní zpracování: Nejlépe 13,3'' a unibody konstrukce. Váha kolem 1 - 1,5 KG.
- Nízká cena: Samozřejmě je zde spoustu lidí, kteří na notebooku nechtějí investovat nějaké velké peníze. Pokud jste ale ochotni např. obětovat prázdniny a opravdu pracovat, tak myslím že z penězi není zase takový problém.Co bych sem ještě dodal je to, že u studentského notebooku bych si představoval dobrou zákaznickou a reklamační podporu. To co předvádí např. Alza s tím, že vám ntb. s jakýmkoliv problémem vrátí s železnou pravidelností vždy za 30 dní je prostě nepřijatelné.
Jo a už nikdy nechci notebook od HP. Na jejich podpoře pro ČR sedí slováci s mikrofony z 90. let, kterým není nic rozumět a když po nich chcete ovladač na Wi-Fi, pošlou vám driver na tiskárnu a pak se s vámi ještě 10 minut hádají, že vám poslali ten na wi-fi. Když je konečně donutíte podívat se do toho mailu a oni si uvědomí, že ze sebe právě udělal debila, řekne jen aha prepáčte (vlastní zkušenost).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 08. 2016 17:53

Záleží na jakou školu jdete.. když jste na nějaké normální střední nebo gymplu a máte to jako občasné poznámky nebo u některých předmětů dovolují elektronické učebnice,i ten Atom a Pentium N s 2GB RAM a 12 displayem postačí.. když jdete třeba na programátorskou vejšku,to je ale jiná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 08. 2016 17:17

Jako studentký nout (ne na hry) jedině nějaký repas Thinkpad. Třeba takovou krásnou, lehoučkou X220 koupíte dneska za 7KKč, bezkonkurenční 7 řadá klávesnice, lampička, zpracování nesrovnatelně lepší než cokoliv z téhle nabídky. Jo a to 5 let staré Core i5-2520M, dá výkonem na pr.del krerémukoliv Účkovému CPU kastrátu v kterékoliv z recenzovaných schránek na elektroodpad

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2016 17:07

"Studenti mají dost nesourodé požadavky na notebooky: vysoký výkon, dlouhá výdrž, pohodlí, přenositelnost, kvalitní zpracování, nízká cena ... "
> Tomu (výše) se říká paradox a to nevím, jak kdo chce řešit. NB se má vybírat k základním činnostem běžným pro mobilní řešení s maximální výdrží baterie i při náročnější činnosti.
> Na vše ostatní máme stolní mašiny - desktopy, které se omezením NB (mimo mobility) smějí.
_
Já měl např. na škole postupně 2 NB a oba byly takové, že za 1 když je rozmlátím $ mě to nezrujnuje (bonusem bylo, že mi bylo jedno kde je jaký škrábanec, případně něco naprasklého - u mobilního zařízení se počítá s tvrdším zacházením, nejsem holka jako dnešní klučíci) a za 2 zvládnou vše co škola požaduje, vč. nějakých hloupostí jako foto / video spolužaček, párty a jiných "slavností". Když jsem chtěl hrát hry nebo k čemukoliv potřeboval vysoký výkon, pak jsem měl doma stolní "elektrárnu", ta se o problém postarala.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor