Těšte se na „iMacy“ s Windows, vypadají úchvatně (IDF)

Když ne notebook, tak „allin“, tak vypadá blízká budoucnost osobních počítačů. Bedny s odděleným monitorem z domácností postupně vymizí.

Intel dává na své konferenci IDF prostor i výrobcům počítačů, kteří mohou prezentovat své prototypy nebo čerství novinky. Pochopitelně vše pohání procesory od Intelu a značná část předváděných strojů běží na Windows 8. Nejsou to ale jen hybridy mezi notebooky a tablety, které jsme už obdivovali na veletrhu IFA, ale také nová generace all-in-one počítačů.

Nadějná větev

Počítačům „vše v jednom“ Intel začíná zjevně věřit stejně, jako ultrabookům. Je to další směr, kterým se dává budoucnost osobních počítačů. Za loňský rok se prodalo zhruba 352 milionů počítačů a něco přes 12 milionů z toho bylo typu all-in-one. To je celkem zanedbatelné, ovšem vzhledem k tomu, že celkový trh s počítači rostl o pouhé 1,6 procenta a all-in-one o 22 procent, je to do budoucna hodně zajímavá kategorie.

IDF Alliny 01.JPG IDF Alliny 02.JPG IDF Alliny 03.JPG
Prezentovaná novinka od Lenova - IdeaCentre A720. Velmi tenký, dotykový a zcela sklopitelný počítač.
IDF Alliny 06.JPG IDF Alliny 05.JPG IDF Alliny 08.JPG
K čemu horizontální monitor? Třeba k oboustrannému hraní na klavír ve dvojici. Základna je vybavena porty a také DVD mechanikou.

Intelem citovaní analytici z IDC předpokládají, že růst trhu s all-in-one počítači vytrvá v de facto přímém růstu. Nebude to tedy žádný exponenciální boom, ale postupné nabývání při současném ústupu klasických skříňových stolních počítačů. Výhodou je komplexnost řešení počítače podobně jako u notebooku při zachování vhodné ergonomie stolního počítače. A co nelze přehlížet je i design.

Na IDF Intel prezentuje, že se v all-in-one řešení snaží spojit výhody notebooků a stolních počítačů i v jiných aspektech. Například režim aktivního spánku, kdy bude počítač uspaný, ale s minimální spotřebou stále online a připravený k bleskurychlému probuzení s aktuálními daty. Z hlediska designu pak nabízí procesory, které umožní vytvářet trhem kýžené tenké konstrukce, a velmi se dnes také počítá se spotřebou.

IDF Alliny 12.JPG IDF Alliny 16.JPG IDF Alliny 10.JPG
Další elegán - Acer 7600U. Stejně jako předchozí Lenovo je to tenký 27palcový FullHD dotykový panel s integrovaným počítačem.

Placky s vysokým rozlišením

Připravovaná čtvrtá generace procesorů Core (Haswell) nabídne řadu úsporných procesorů vhodných pro nasazení do all-in-one řešení. Na novém socketu LGA 1150 přijdou různě výkonné verze se spotřebou od 35 do 65 W s konstrukční výškou 13 mm, které pro aktivní chlazení budou potřebovat 20 mm, respektive 25 mm prostoru. Pro patici BGA se pak počítá s procesorem do 15 W a výškou 18 mm s úchytem i chlazením.

IDF Alliny 15.JPG IDF Alliny 14.JPG IDF Alliny 11.JPG
Další oblast, kde se mohou designéři vyřádit

U počítačů all-in-one se také stává standardem kvalitní displej s vyšším rozlišením. Aktuálně nabízí základní dvacetipalcové modely 1600 × 900 bodů, ale už příští rok bude standardem v nejlevnější kategorii FullHD. To je nyní běžné u většini „allinů“ střední kategorie, nicméně častěji už vidíme příklon k 2560 × 1440 bodů. Prémiové modely s úhlopříčkou 30 palců v příštím roce nabídnou rozlišení 4K. Intel už je na to připravený, výrobci grafik s tím pochopitelně rovněž žádné problémy mít nebudou.

IDF Alliny 22.JPG IDF Alliny 20.JPG IDF Alliny 18.JPG
Hned ve dvou exemplářích prezentovaný Dell XPS One 27 nabízí rozlišení 2560 × 1440 bodů

S displeji souvisí i nový způsob ovládání, a to dotyky. Stolní počítače „vše v jednom“ už budou mít po nástupu Windows 8 dotykový displej jako standard. Kromě toho se počítá s ovládáním hlasem a gesty, což by se v případě využití jako multimediálního centra mohlo rovněž hodit.

IDF Alliny 24.JPG IDF Alliny 25.JPG IDF Alliny 26.JPG
Dell nemá aktivní základnu, vše včetně mechaniky je integrováno do těla monitoru.

Inspired by Apple

Nutno přiznat, že podobně jako je pro většinu ultrabooků evolučním vzorem MacBook Air, tak i v případě all-in-one počítačů lze mnohdy pozorovat podobnost s produktem Applu – počítačem iMac. Stolní počítač však dává více možností, jak se odlišit, tak jsou aktuální novinky trochu pestřejší. Odlišnosti nahrává také systém Windows 8, kvůli kterému se standardem stává dotykový monitor, a to často sklopitelný do vodorovné pozice.

Diskuze (52) Další článek: Taliban používá ženy na Facebooku. Chce obelhat vojáky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,