Výroba | Paměti | DDR5

Těšte se na DDR5. Přinesou skok ve výkonu a SK Hynix slibuje frekvenci až 8 400 MHz

Současnou generaci operačních pamětí DDR4 již brzy nahradí rychlejší a úspornější paměti DDR5. Na jejich výrobu se chystá jak Samsung nebo Micron, tak i SK Hynix, který prozradil další detaily.

Operační paměti DDR4 měly mít dle původních specifikací maximum kolem 3 200 MHz a nejnižší frekvenci 1 600 MHz. Na konci jejich života, který probíhá právě teď, mají ale nejrychlejší modely frekvenci i 5 GHz.

SK_hynix_DDR5_Advantages.png SK_hynix_DDR5_Specifications.png 
Výhody pamětí DDR5 a jejich základní technická specifikace

V případě DDR5 budou nejnižší modely disponovat frekvencí 3 200 MHz a specifikované maximum je v současnosti 8 400 MHz. Pokud budeme brát v potaz podobný vývoj jako u DDR4, možná se ke konci jejich vývojového cyklu dostaneme i na hranici kolem 10 GHz.

Výrobce SK Hynix navíc oznámil, že jeho paměti DDR5 budou startovat na frekvenci 4 800 MHz a cílem budou nejdříve servery a profesionální segment. I přes dvakrát vyšší základní kapacitu na čip a vyšší frekvence s vyšší propustností budou paměti DDR5 vyžadovat nižší základní napětí – pouze 1,1 V, zatímco standard u DDR4 je 1,2 V.

SK Hynix počítá s hromadnou výrobou pamětí DDR5 již koncem tohoto roku, většina z velkých výrobců paměťových čipů DRAM má v plánu rozjet výrobu až v roce 2021.

Diskuze (8) Další článek: Foursquare spojuje síly s Factual, geolokační sociální síť bude sloužit k cílení a měření reklamy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,