Test Windows 7: Nejlepší Windows vůbec

Maratón recenzí Windows 7 dospěl ke svému závěru. Je nový systém opravdovým pokrokem? Zaslouží si Microsoft vaše peníze?
Kapitoly článku

Windows Vista

Faktické zjednodušení odstupňování edic | Hodnocení: 4/5

  • Na první pohled se zdá, že změněné schéma edic systému přináší zmatky. Některé edice jsou přejmenovány, názvy některých se dokonce vzájemně prohodily. Plusové body této změně však přidávají dvě skutečnosti: Microsoft jednak zjednodušil upgrade z edice na edici tím, že každá vyšší edice je součtem vlastností edice nižší a vlastností specifických pro sebe samu, a jednak zpřehlednil situaci na trhu rozhodnutím marketingově propagovat pouze nejrozšířenější edice Home Premium (domácí) a Professional (firemní). Více podrobností k inovovanému systému edic Windows 7 najdete zde.
O produktu Windows.jpg
Windows 7 Ultimate. Během tohoto seriálu recenzí jsem testoval sestavení RTM, anglickou verzi s českým MUI balíčkem

Vynechané vlastnosti a jejich adekvátní náhrady | Hodnocení: 2/5

  • Windows 7 ztratila celou řadu funkcí a nástrojů, které nás provázely v historii vývoje této rodiny operačních systémů. Největší ztrátou jsou pravděpodobně e-mailový klient Windows Mail, správce fotografií Windows Fotogalerie a jednoduchý editor videa Windows Movie Maker. Chybí také Windows Calendar, ořezán byl editor ID3 tagů z Windows Media Playeru či podpora správy aplikací spouštěných při startu Windows Defenderu. Reputaci si Microsoft zlepšil vytvořením častěji aktualizovaných Live variant vyřazených aplikací (Windows Live Fotogalerie, Windows Live Mail, Windows Live Movie Maker) či odstraněním podpory klasické nabídky Start. Více vynechaných vlastností najdete na konci tohoto článku.
Windows Defender.jpg
Windows Defender již neumí spravovat aplikace spouštěné při startu. Chybí Průzkumník softwaru

 Hardwarové požadavky a výkon systému | Hodnocení: 5/5

  • Přestože Windows Vista a Windows 7 dělí necelé tři roky, dokázal Microsoft u novějšího systému s výjimkou potřeby místa na disku zachovat hardwarové požadavky systému staršího. Co víc, dokázal Windows 7 optimalizovat tak, že odezvy systému jsou svižnější a Windows již nepůsobí tak těžkopádně. Místo na disku je přitom dnes skoro zadarmo. O hardwarových požadavcích Windows 7 se dočtete v druhém dílu tohoto seriálu.
Informace o výkonu a nástroje.jpg
Hodnocení výkonu systému je nově počítáno až do 7,9 bodu

Změny v uživatelském rozhraní | Hodnocení: 5/5

  • Pravděpodobně nejkontroverznějšími jsou změny v uživatelském rozhraní. Podobně jako při zavedení Pásu karet v Office 2007 lze nový hlavní panel Windows pouze milovat či nenávidět (to v případě, že si nezvyknete na nové ovládání). Ocenit je třeba úsporu místa na hlavním panelu, doplnění funkčnosti rozhraní Aero (Aero peek), podpora rychlého ovládání prostřednictvím jumplistů či ovládacích prvků přímo v živých náhledech aplikací a také vylepšení oznamovací oblasti hlavního panelu. Podrobněji jsme se těmto změnám věnovali mezi Novinkami na dosah ruky.
  • Vylepšen byl také souborový správce Průzkumník Windows, který přichází s konceptem virtuálních úložišť zvaných Knihovny. Jedná se o jedině chvalitebný další krok k oddělení uživatele od vlastního operačního systému a pokud možnou i všech míst na pevném disku, kam nemusí přistupovat. Uživatelé Windows XP to obecně odmítají, avšak určitá míra zabránění nepovolaným zásahům do systému plynoucí z Řízení uživatelských účtů ve Windows Vista a nyní podpořená Knihovnami v Průzkumníku je potřeba.
  • Od složité administrace zejména uživatelsky spravovaného hardwaru uživatele ochraňuje nová funkce Zařízení a tiskárny, která v jednoduchém okně sdružuje nejpoužívanější úkoly proveditelné s (většinou) periferiemi a externími úložišti počítače. Na Zařízení a tiskárny navazuje funkce Device Stage, která na základě specifikace výrobce ještě více vizuálně i funkčně přizpůsobí nabídku funkcí pro správu zařízení konkrétnímu modelu. Neznalí uživatelé již díky těmto novinkám nebudou nuceni navštěvovat Správce zařízení v Konzoli pro správu.

3_02.png

3_11.jpg 3_10.jpg

Devices and Printers.png
Nový hlavní panel, Knihovny a přímé hledání v Bingu v Průzkumníku a okno Zařízení a tiskárny

Multimédia | Hodnocení: 4/5

  • Množstvím nově podporovaných formátů multimédií jsou Windows 7 ve světě Windows naprostou revolucí. Kromě disků Blu-ray si v tomto systému nativně přehrajete také média v kontejnerech Apple QuickTime (MOV), MP4, M4A, AVCHD, 3GP, ADTS a WTV. Nové kodeky tedy umí dekódovat formáty AAC-HE, AAC-LC, LPCM, DV, MJPEG, DivX, Xvid, ASP, MPEG4-SP a H.264. Pokud se těšíte také na enkódování, pak (stejně jako v minulosti) počítejte s omezeními: H.264 lze vytvářet pouze v jednoprůchodovém režimu do rozlišení 640×480 při 30 fps a datovém toku 1,5 Mbit/s. AAC enkódujete pouze do AAC-LC při 44,1 a 48 kHz a datovém toku 96, 128, 160 či 192 kb/s. Podpora svobodných formátů FLAC, OGG či MKV kvůli jejich GPL licenci pochopitelně chybí. Za to bodík dolů. Řešení licenčních problémů by se jistě najít dalo. Více o multimédiích ve Windows 7 najdete ve čtvrtém dílu tohoto seriálu.
Windows Media Player (3).jpg Windows Media Center.jpg
Windows Media Player 12 a Windows Media Center

Zabezpečení | Hodnocení: 3/5

  • Řízení uživatelských účtů byl ve Windows Vista dobrý nápad, jak zamezit nepovolaným uživatelům a škodlivým aplikacím zasahovat do operačního systému. Řada uživatelů však tento bezpečnostní prvek vypínala kvůli příliš častému otravování. Windows 7 přichází s nastavením, kdy potvrzovací dialog nevyvolávají akce prováděné samotným systémem. Očekávat tak lze, že vypínat Řízení uživatelských účtů bude méně uživatelů, čímž bude více počítačů v bezpečí a tím například zeštíhlí botnety. Bodík dolů za relativně nebezpečnou realizaci výběru bezpečných systémových aplikací formou prostého seznamu jejich EXE souborů, které mohou být relativně snadno podvrženy.
  • Zajímavou novinkou je rovněž možnost šifrovat externí datová úložiště pomocí rozšíření technologie BitLocker zvaného BitLocker2Go. Této funkce by jistě využil i nejeden domácí uživatel, kdyby však BitLocker nebyl nově omezen pouze na nejvyšší (funkčně totožné, odlišují se jen licenční politikou) edice Ultimate a Enterprise. Budoucí uživatelé edic Home Premium a Professional si tak mohou jeden bodík sami pro sebe odečíst. Bližší informace o zabezpečení Windows 7 najdete ve čtvrtém dílu tohoto seriálu.
UAC.jpg Nástroj BitLocker Drive Encryption (2).jpg
Nastavení Řízení uživatelských účtů a konfigurace nástroje BitLocker

Windows XP

Když se v roce 2001 dostávala na trh Windows XP, vládly tehdejším počítačům procesory s frekvencí teprve se blížící jednomu GHz, operační paměť se počítala na malé stovky, leckde i desítky megabajtů a grafickému trhu vládly první GeForce a Radeony. Jen málokdo již má doma takto historický hardware, nejméně 72 procent počítačů však stále má takto historický operační systém.

Pohledem profesionála

rado.jpgWindows 7 jsou už třetí generací plně 64bitových desktopových operačních systémů od Microsoftu (po Windows XP x64 a Vista x64). Zamiloval jsem si je a nejsem sám. Windows 7 mají lidé zjevně masově rádi, Microsoft musí mít opravdu radost. Podobně jako u Vista x64 je zde dokonalá stabilita a bezpečnost systému (kernel Windows 7 je shodný s Windows 2008 Server R2), celý systém je svižnější, funguje i na low-endových strojích, podporována jsou veškerá myslitelná zařízení, a upgrade je zcela bezbolestný.

Osobně si myslím, že Windows 7 budou podobný hit jako Windows XP od Service Pack 2, jenže zde na ten Service Pack není potřeba čekat - Windows 7 jsou výborná už dnes, ve své RTM revizi. Proč? Z určitého pohledu je můžeme chápat jako dokonale vyladěná Windows Vista, a ta už jsou na trhu nějaký ten pátek... Konkurence může jen smutně koukat, zaostává několik let.

Radek Hulán, vývojář webových aplikací

Windows XP se od Windows 7 liší nejen časově. Ano, do jisté (velmi omezené) míry si lze myslet, že Windows jsou pořád jen Windows a tedy že Windows Vista / 7 jsou jen přemalovaná XP. To je ale zásadní omyl. Osm let vývoje navíc je na Windows 7 opravdu znát. Kromě několika návyků při ovládání systému je totiž třeba zásadně změnit většinu svých uživatelských stereotypů. O jednotlivostech se není třeba dlouze rozepisovat, natož pak je bodově hodnotit. Vyšel by průměr 5,0. Posuďte sami.

Při instalaci Windows 7 opravdu není potřeba podstrkovat systému ovladače diskového řadiče na klasické disketě: Nový instalátor ovladače má, případně si je umí načíst třeba z USB flash disku. Do počítače si můžeme nainstalovat více než 3,5 GB RAM a zároveň celou dostupnou kapacitu využít: Windows 7 nabízejí na rozdíl od mizerně podporovaného „technologického dema“ v případě Windows XP64 plnohodnotnou čtyřiašedesátibitovou verzi. Při zatížení procesoru nepřestává reagovat grafické uživatelské rozhraní systému: Rozhraní Aero Windows 7 je akcelerované grafickou kartou, která vypočítává operace s okny na pracovní ploše (v XP se o totéž musí starat CPU).

Viry z webu či e-mailů se již nemohou po libosti rozlézat po pevném disku: Windows 7 obsahují Řízení uživatelských účtů, které jim nedovolí využít administrátorských práv, s nimiž ve Windows XP pracuje každý standardně vytvořený uživatel. Windows 7 také obsahují Windows Internet Explorer 8, který nabízí zcela novou úroveň zabezpečení oproti Internet Exploreru 6 v XP - včetně např. ochrany proti phishingu. V neposlední řadě není potřeba doinstalovávat (kupovat) firewall třetí strany: Windows 7 obsahují výborně konfigurovatelný a spolehlivý obousměrný firewall již v základní výbavě. A takto bychom mohli pokračovat ještě několik dalších odstavců, možná kapitol.

Soubory ke stažení - Windows Live - Windows Internet Explorer.jpg Brána Windows Firewall s pokročilým zabezpečením.jpg
Windows Internet Explorer 8 a pokročilá konfigurace obousměrného firewallu (mmc wf.msc)

Windows 7 v porovnání s Windows XP jednoduše přináší zcela nový standard práce s počítačem. Pokud má kdokoli pochyby, zda se vyplatí upgrade Windows Vista na Windows 7, neměl by ani okamžik váhat, pokud v této otázce nahradí Vistu za XP. Zde je situace zcela jasná: Vyplatí. Rozdíl je více než generační.

V poslední kapitole tohoto článku najdete závěrečné hodnocení Windows 7 a také zjistíte, co v celém seriálu chybělo.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,