Test Windows 7: Nejlepší Windows vůbec

Maratón recenzí Windows 7 dospěl ke svému závěru. Je nový systém opravdovým pokrokem? Zaslouží si Microsoft vaše peníze?
Kapitoly článku

Dovolte mi začít závěrečný díl pětidílného seriálu recenzí Windows 7 poněkud zeširoka. Počátkem právě uplynulého víkendu se mi začaly objevovat chybné clustery na systémovém disku mého domácího desktopu. Jeho operačním systémem byla (zatím) Windows 7 RC. Díky této příhodě jsem si vyzkoušel nejen, jak vypadá, jak funguje a jak kvůli stále se rozšiřující oblasti chybných clusterů nezbytně selhává systém automatických oprav Windows 7. Vyzkoušel jsem si také jednu z uživatelsky nejpřívětivějších a nejmodernějších současných distribucí Linuxu, Linux Mint 7.

Nabootovat živé CD (byť s Linuxem) za účelem přístupu k datům na datových discích se mi na počítači využívaném více-méně jako multimediální centrum v porovnání s nutností manipulovat s oddíly na jiných discích při instalaci Windows jevilo být poměrně elegantním řešením. Ono by také opravdu bylo, kdyby se Linux Mint neukázal v porovnání například s dnes hodnocenými Windows 7 jako (pořád ještě) jednooký a napůl chromý příbuzný.

Co na tom, že Compiz přináší hezké efekty oken. Od moderního operačního systému bych čekal mimo jiné plynulé přehrávání obyčejného 720p videa či jednoduché zprovoznění podpory vícekanálového zvuku. Linux jednoduše v dnešní době dohnal uživatelským komfortem sotva Windows XP. Do luxusu nabízeného Windows Vista či 7 mu ještě dlouhá cesta chybí. A že mezi Windows Vista či XP a Windows 7 je celá řada nejen kosmetických ale i koncepčních rozdílů, jste se již v tomto seriálu mohli přesvědčit. Dnes se navíc k této problematice vrátím.

Připomeňte si předchozí díly seriálu recenzí Windows 7 na Živě.cz

Evoluce Windows Vista

Při srovnávání s Windows 7 nelze říci, že by Windows Vista byla slepou vývojovou větví, jakou bývala například z trhu neslavně stažená Windows ME. Windows 7 jsou oproti Windows Vista jednoduše evolucí. Microsoft vylepšil ty povedené a naopak do zapomnění poslal ty méně povedené nápady. Takový je ale zkrátka vývoj.

Windows 7 přináší oproti Windows Vista mnoho nového. To je také důvod, proč nelze souhlasit s mnohými komentátory, kteří nový systém označují za pouhý Service pack Visty. Servisní balíčky byly až na jedinou výjimku vždy v historii Windows v podstatě pouze souhrny dosavadních záplat. Obsahovaly pouze minimum funkčních vylepšení. V tomto kontextu se vymykal Windows XP SP2, který tehdy již letitý operační systém posunul opět kousek do budoucnosti a při zpětném pohledu tak bohužel prodloužil jeho životnost. Microsoft však již při jeho uvedení jasně deklaroval, že se jedná o výjimku.

Pohledem profesionála

joe.jpgWindows 7 používám zatím krátce, ale jako vývojář ve srovnání s Windows Vista oceňuji jejich lepší stabilitu a větší intuitivnost ovládání. Ve Windows Vista byla celá řada drobností, které mi v práci doslova překážely, ale Windows 7 dělají přesně to, co potřebuji. Pracují, jak očekávám, a díky tomu z nich nemám pocit, že jsou v mé práci překážkou.
Joe Audette, hlavní vývojář open-source ASP.NET CMS mojoPortal

Takto velké množství inovací jsme zkrátka v žádném servisním balíčku v blízké budoucnosti najít neměli. Vzhledem k množství inovací Windows 7, které množství inovací Windows XP SP2 samozřejmě hravě překonává, je jen logické, že Windows 7 jsou samostatným operačním systémem. Ostatně tříletý cyklus aktualizace operačního systému je vzhledem k vývoji hardwaru a potřeb uživatelů adekvátní. Přežívání delší dobu, neřku-li pět let, jednoduše brzdí vývoj celého trhu výpočetní technikou.

Zapomeňme historii

Poněkud delší úvod článku byl předehrou zejména pro následující kapitolu. V ní je na místě shrnout a zhodnotit nejdůležitější vylepšení Windows 7 nejen v porovnání s Windows Vista, jak jste mohli číst v předchozích dílech, ale také v porovnání s Windows XP. Ptáte-li se, proč se vracím k operačnímu systému z počátku tohoto tisíciletí, pak je to proto, že celá řada uživatelů jej stále používá a právě z něj bude na Windows 7 upgradovat.

V uplynulém týdnu mne hned dva z mých známých žádali o radu s problémem, jehož řešení mně samotnému připadlo naprosto triviální. Shodou okolností šlo o prosbu o doporučení nejlepšího firewallu pro Windows 7. Oběma jsem vysvětlil, že upgradují-li z Windows XP o více než generaci vzhůru, měli by se odnaučit uvažovat v intencích možností svého stávajícího, osm let starého operačního systému. K obrovskému skoku mezi Windows XP a Windows 7 se však vrátím až za okamžik. Pro tuto chvíli dostane přednost srovnání s Windows Vista.

V další kapitole zrekapitulujeme hlavní vylepšení oproti Windows Vista, shrneme důvody, proč byste měli zapomenout na Windows XP, a pohledem profesionála zhodnotí Windows 7 Radek Hulán.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,