Testy | SSD | Kingston

Test rychlého M.2 NVMe SSD Kingston KC3000

Kingston přichází se svým prvním PCIe 4.0 SSD a rovnou naráží na výkonový potenciál tohoto rozhraní. V ostrém tempu ale vydrží jen chvíli, rychle se zapotí.

Plusy

  • Vynikající výkon
  • Pětiletá záruka
  • Skvělý pro PS5

Minusy

  • Bez šifrování
  • Potřebuje chladit
8/10
Hodnocení

Výrobci postupně představují nová SSD s rozhraním PCIe 4.0 a platí to i pro Kingston. Ten navazuje v řadě KC a po modelu 2500 (pro rozhraní PCIe 3.0) přichází třítisícovka. Disk jsem podrobil stejným testům jako konkurenci ve velkém srovnání:

Pokud vás zajímá, jak si novinka stojí v kontextu dalších rychlých SSD, stačí informace z dnešního článku srovnat s tabulkami. První přiložím pod teto odstavec, další najdete po kliknutí v galerii. Protože ale nový disk pohnul zpětně hodnocením srovnávacího testu, spíše než na hodnocení se dívejte na absolutní naměřené hodnoty.

T1_a.jpgT1_b.jpg

V hlavní roli Phison

Kingston byl vždy trochu tajnůstkář, co se použitých ingrediencí týče. Zde jsou však karty vyloženy na stůl: řadičem je známý tříjádrový – a v dnešní době po právu kralující – Phison E18-PS5018 doplněný o 172vrstvé paměti od spolehlivého Micronu pracující jako TLC, jedna paměťová buňka tedy uchovává tribit.

image.png

Disk se prodává v kapacitách 512 GB, 1 TB, 2 TB, a dokonce i 4 TB, to jsme však již cenou pod hranicí 27 000 Kč. Sestava řadiče, pamětí a vlastně i udávaný výkon se velmi podobá Seagate FireCuda 530, testované nedávno. Přímo srovnávat proto mohu ve většině, ale ne ve všech testech.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: AMD zkrátí čekání na novou generaci grafik. V dubnu uvede nejvýkonnější Radeon RX 6950 XT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,