Test reproduktorových sestav 5.1

Dnes už prostorovým zvukem zaměstnáte šest a více reproduktorů. S výběrem sestav 5.1 vám pomůže i náš test.

I v tomto testu jsme se snažili opět zachovat alespoň částečnou porovnatelnost všech reproduktorových sestav i sluchátek s testy minulými, a tak naše metodika zásadních změn nedoznala. Pouze byla rozšířena o některé další hodnotící údaje, které by mohly přispět k lepšímu a snadnějšímu výběru vhodného modelu.

Zvuky ze všech stran

U reproduktorů se na celkovém výsledku podílí zvuková kvalita celými 65 % a hodnotíme, jak kvalitně dokáží jednotlivé sestavy zahrát výšky, středy i basy a jaký zvukový prožitek dokáží přinést ve filmových scénách a při poslechu hudby. Rovněž jsme si všímali možného rušení v podobě šumu či brumu v satelitních reproduktorech, případně v subwooferu a hodnocení neunikl ani reálný maximální výkon.

Ač méně, tak stále podstatné je i ovládání. To pro dosažení dobrého výsledku muselo být snadné a pohodlné s možností regulace všech podstatných složek zvuku a rovněž muselo být i dobře přístupné (což už spadá do kategorie Ergonomie). Plusové body jsme připisovali i za kvalitní dálkový ovladač.

Velkou výhodou je bohatá nabídka vstupů (případně i výstupů) pro připojení dalších zvukových zařízení s optimálně řešenými konektory. Opomenut také nemohl zůstat výstup na sluchátka. Kladně bychom ohodnotili i přítomnost vestavěného dekodéru vícekanálového zvuku, ale žádná z testovaných sestav se jím bohužel pochlubit nemohla.

Zkoumání neunikla ani ergonomická stránka věci, do níž spadá celkové provedení, možnost uchycení satelitních reproduktorů na stěnu i příkon celé sestavy ve vypnutém režimu (stand by). Ten jsme zjistili měřičem spotřeby energie Voltcraft Energy check 3000. Téměř všechny sestavy měly i síťový vypínač (obvykle na nepřístupné zadní straně subwooferu), kterým se provede kompletní vypnutí s nulovou spotřebou. Výjimkou byla sestava Labtec Arena 685, která síťový vypínač neměla. Do hodnocení jsme zanesli i dodávané příslušenství – sem spadala kabeláž a redukce pro přídavné vstupy, případně instalační materiál pro uchycení satelitů na zeď. Nutné kabely pro propojení sestavy se zvukovou kartou a neoddělitelné kabely od satelitních reproduktorů v hodnocení neuvádíme.

Čím a na čem

Všechny sestavy byly testovány na herní zvukové kartě Creative X-Fi Fatal1ty, která reprezentuje lepší hráčskou zvukovou kartu, na níž bude řada uživatelů reproduktory a sluchátka používat. Vypnuty byly všechny efekty a jiná „umělá“ vylepšení zvuku jako např. EAX, CMSS 3D a 24-bit Crystalizer. U zvukové karty se změnilo pouze nastavení Bass Redirection.

Sadu zaběhlých testovacích nahrávek rozšířila hudba různých stylů komprimovaná bezeztrátovým kodekem FLAC, nahrávky na AudioCD a DVD-Audio. Prostorový zvuk, množství detailů, kvalitu efektů a dialogů jsme posuzovali na DVD filmech Blade a Klan létajících dýk.

Uvedená hodnocení jsou uvažována pro danou cenovou kategorii a rozhodně tedy nelze ani ty nejlepší modely z testu srovnávat s několikanásobně (často i víc než to) dražšími profesionálními reproduktorovými sestavami.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,