Test Radeonu HD 2900 XT: R600 je konečně tady!

Na novém Radeonu poháněném čipem R600 jsme změřili všechno, co se dalo – tedy i výkon pod Windows Vista.

Super koupě, nebo propadák?

Doufejme, že Catalysty se brzy zlepší, protože v 3DMarku, hrách F.E.A.R., Quake 4 anebo X3: Reunion ukazuje R600 velký potenciál. Dalším problémem současné verze ovladačů je velmi pomalý anti-aliasing a propady po jeho zapnutí často znemožňují jeho použití. AMD původně tvrdilo, že do konce minulého týdne vydá ovladače nové s výraznou nápravou. Nakonec se zlepšil jen výkon s adaptivním anti-aliasingem a výkon v pár hrách s HDR.

V rozlišení 2 560 × 1 600 px dochází také k většímu propadu než u GeForce 8800 GTX a to je vzhledem k papírovým parametrům nového Radeonu trošku překvapení. AMD to také brzy poznala a svou cenou kartu pozicuje proti GeForce 8800 GTS 640 MB (399 USD, nové Radeony budou s marží výrobců tedy jen o něco málo dražší než GTS 640 MB). Tento produkt nVidie nový Radeon už s nynějšími ovladači předčí v průměru o 15 %, stejných 15 % ale ztrácí na už v listopadu uvedenou GeForce 8800 GTX. Proti GTS má ještě nevýhodu ve vyšší spotřebě i vyšším hluku v zátěži.

Radeony HD 2900 XT se budou dost možná i u nás prodávat také ve speciálním CrossFire balení (dvě karty dohromady), díky němuž můžete získat celkovou slevu 100 USD. Zlepší-li se ještě ovladače (třeba až na výkon 8800 GTX), naučí-li AMD výrobce používat zajímavou teselační jednotku a bude-li koncová cena v Evropě opravdu jen o oněch pár desítek dolarů nad oznámenou, přibude na trhu velmi výhodná karta nejvyšší třídy.

Nakonec jsme se tedy dočkali a výsledek je pro našince více než pozitivní – vybízí k další cenové válce a zdravému konkurenčnímu prostředí. Rovnice pro nákup grafické karty (mám-li méně než pět tisíc, jdu pro Radeon X1950 Pro, mám-li více, beru až rovnou 8800 GTS nebo dokonce GTX, nic mezitím) by se také mohla po několika měsících konečně změnit.

Rozhodně zatím nechtějte, aby vám někdo řekl, jaký výkon budou mít karty v DirectX 10 hrách. Call of Juarez je jen první vlaštovkou a mám pocit, že by stejně dobře mohl vypadat se shader modelem 3.0, Lost Planet bude venku v úterý a krátká dema pro ukázky výkonu geometry shaderu (v nich propadá GeForce 8800) nebo variance shadow maps (v nich to nejde Radeonu HD 2900) budou za pár měsíců přebita tím, co se v praxi opravdu bude používat (otázka zní: i kdyby měla G80 opravdu tak slabý geometry shader, dovolí nVidia, aby se to v DirectX 10 hrách z většiny zařazených do jejího programu, opravdu ukázalo?).

 
DirectX 10
teselační jednotka
rezerva pro přetaktování
výchozí kvalita obrazu (AF)
   
 
v zátěži hlučnější
spotřeba
nestandardní napájení pro přetaktování
není rychlejší než GeForce 8800 GTX

Nová karta ATI je vzhledem k předpokládané ceně (na nejmenovaném eshopu se objevila karta Sapphire za velmi dobrých 9 600 Kč) vynikajícím a technicky inovativním kusem hardwaru. Určité zklamání pramení z dlouhého čekání a z toho, že si HD 2900 XT zatím netroufá na nejlepší GeForce.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,