Test programů pro měření výkonu počítače

Vyhodnocení a vzájemné porovnání výkonů počítačů a jejich komponent se stává mezi počítačovými nadšenci oblíbeným sportem. Pro mnoho lidí je ladění a přetaktování počítače zálibou. Pro naměření porovnatelných hodnot výkonu jsou však potřeba tzv. benchmarky.
Kapitoly článku

Pro změření celkového výkonu počítače je potřeba zjistit výkon jeho jednotlivých subsystémů – grafické karty, procesoru, operační paměti a pevných disků. Přestože existuje řada specializovaných programů, my jsme se v našem testu zaměřili hlavně na univerzální nástroje, jimiž výkon svého počítače snadno zjistíte. Tyto programy vám také pomohou s vyhodnocením a prezentací naměřených dat.

Moderní grafické orgie

Největší nároky na výkon počítače a hlavně grafické karty mají samozřejmě moderní hry. Dá se říci, že v současnosti neexistuje grafická karta, která by stačila na všechny. Proto se pro plynulé hraní her v co největším rozlišení a s co nejvyšší úrovní zobrazených detailů hodí i sebemenší kousek výkonu navíc, který lze z grafické karty ještě vymáčknout.

K měření výkonu počítače pro jeho použití na hraní her slouží specializované programy pro testování výkonu (benchmarky), případně některé samotné hry za pomoci různých speciálních nastavení nebo i externích aplikací.

Dlouholetým králem mezi testovacími programy herních grafických karet je 3DMark. Ten je příkladem relativně syntetického testu (pouze simulované reálné úlohy), i když používá 3D scény, které připomínají reálné hry. Program proto ne vždy vyhodnocuje výkon tak, jak se projeví v reálném nasazení. Pro testy v Computeru i jinde se mimo tohoto nástroje používají hlavně náročné hry a speciální příkazy, které po „přehrání“ připravené scény vyhodnotí dosažený výkon reprezentovaný počtem zobrazených snímků za sekundu.

Související odkazy

Slovník
benchmark
čipová sada
plovoucí desetinná čárka
procesor

Databáze znalostí
Výsledky 3D Marku

Katalog produktů
Grafické karty
Pevné disky
Procesory

Silné srdce je základ

Základním kamenem a srdcem každého počítače je procesor, jehož výkon ovlivňuje většinu ostatních výkonnostních parametrů. Pro měření a porovnání výkonu procesorů a jejich výpočetní síly slouží různé náročné operace, při kterých se většinou měří čas jejich vykonání.

Všechny univerzální testovací programy obsahují nějaký druh testu procesorového výkonu. Většinou k tomu stále ještě využívají klasické metody založené na práci s čísly v pevné a plovoucí desetinné čárce. Některé další programy používají jiné metody založené na jiných matematických výpočtech, které využívají určitý typ operací. Například malý, jednoúčelový program Super PI provádí výpočet čísla Pí s přesností na různé množství desetinných míst, a spolehlivě tak měří hrubý výpočetní výkon procesoru.

Rychle si vzpomenout

Další částí počítače, jejíž výkon je důležitý, je operační paměť. Hlavní je propustnost pamětí, která je závislá nejen na jejich typu, ale i na čipové sadě (ačkoli u nových čipových sad pro procesory Athlon 64 to již neplatí). Na hodnotu propustnosti má vliv ještě celá řada různých nastavení, a k jejímu správnému vyladění je tedy zapotřebí notná dávka počítačové „alchymie“.

Právě kvůli náročnosti ladění je nutné mít možnost změřit výkon pamětí co nejpřesněji s co největším vyloučením vlivu operačního systému. K tomu slouží programy měřicí rychlost přenosu dat do pamětí v různých režimech. Velice efektivní se v této oblasti jeví PC Wizard a ScienceMark.

Do oblasti měření výkonu paměťového subsystému patří i propustnost vyrovnávacích pamětí umístěných v procesoru, jejichž výkon je měřen podobně jako u operační paměti, pochopitelně však dosahuje řádově větších hodnot.

Hroší paměť

Poslední ze základních komponent počítače, jejichž výkon lze změřit, je pevný disk. Důležitými parametry jsou hlavně přístupová doba a přenosová rychlost. Zjišťováním těchto hodnot se zabývá několik specializovaných nástrojů (Hd Tach, FC-Test, Intel IOmeter aj.) i univerzálních měřicích programů. Například PCMark ve své poslední verzi obsahuje velice kvalitní test pevného disku.

U testovacích programů pro pevný disk platí podobná pravidla jako u měření výkonu pamětí. Použitelné výsledky lze dosáhnout jen měřením na co nejnižší systémové úrovni, aby výsledný výkon nebyl ovlivněn operačním systémem.

Nedosažitelný vrchol

Výsledkem měření parametrů je většinou nějaký druh skóre, které reprezentuje výkon testovaného počítače. Slouží nejen k porovnání mezi soutěživě založenými přetaktovávači a ladiči počítačů, ale také pro vyhodnocení, zda je výkon odpovídající a nějaká komponenta nezpomaluje jinak výkonný celek.

Přehled programů

  PCMark 2004 Pro 3DMark03 Pro AMD N-Bench 3.0 PC Wizard 2004 ScienceMark 2.0 Hd Tach 3
oblasti testování procesor, paměť, pevný disk, grafika grafika, procesor grafika, procesor procesor, paměť, grafika, pevný disk, mechaniky procesor, paměť pevný disk
podporované operační systémy Windows 9x/ME/2000/ XP Windows 9x/ME/2000/ XP Windows 9x/ME/2000/ XP Windows 9x/ME/2000/ XP Windows 9x/ME/2000/ XP Windows 2000/XP
velikost instalace [MB] 39 180 66 1,72 0,29 1,08
databáze výsledků online online žádná žádná žádná v programu
cena vč. DPH (Kč) 595 595 zdarma zdarma zdarma zdarma*
hodnocení Velmi dobrý
(7/10)
Velmi dobrý
(8/10)
Dobrý
(6/10)
Velmi dobrý
(8/10)
Velmi dobrý
(8/10)
Velmi dobrý
(7/10)

V Další kapitole pak najdete podrobný popis a hodnocení jednotlivých programů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,