Články z Computeru

Test procesoru AMD Ryzen 9 3950X: Šestnáct jader a hromada výkonu ve střední třídě

Nabídka Intelu na platformě LGA 1151 končí osmijádrovými procesory. AMD ale ve stejné třídě nabízí až 16 jader a pořádnou porci výkonu navíc.

Plusy

  • Špičkový multimediální výkon
  • Efektivita
  • Podpora PCIe 4.0

Minusy

  • Nižší výkon na jádro
  • Ve hrách může brzdit špičkové grafiky
  • Potřebuje výkonný chladič
8,8
Hodnocení

Až do uvedení poslední generace Ryzenů byly role procesorových platforem celkem jasně rozdělené. Domácí uživatelé mohli vybírat mezi procesory s vyššími takty a nižším počtem jader, zatímco profesionálové či amatérští tvůrci obsahu se poohlíželi po výkonných a nákladných platformách vyhrazených velkým procesorům, u kterých bylo šestnáct jader spíše začátkem.

Komu výkon osmijádrových procesorů nestačil, musel zapomenout na cenově dostupnější sockety střední třídy, tedy AMD AM4 nebo Intel LGA 1151, a zaměřit se na profesionální platformy AMD TR4 a Intel LGA2066. Tyto špičkové platformy sice nabízejí lepší výbavu a možnosti rozšíření, ale je to vykoupeno vyšší spotřebou i cenou. A máte také menší výběr mezi základními deskami a speciálně u AMD i menší nabídku chladičů.

Nejvýkonnější model Ryzen 9 3950X rozdíl tříd stírá a do běžných stolních počítačů s levnější platformou AM4 přináší výkon, který byl dosud dostupný jen o kategorii výše.

Šestnáctijádrový procesor se ale moc nehodí na běžnou kancelářskou práci ani na hraní. Jeho 32 výpočetních vláken leží daleko za hranicí toho, co dokáží hry nebo běžné programy plnohodnotně využít, a než do něj budete investovat, měli byste si být jistí, že vám v používaných aplikacích opravdu pomůže.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Koronavirus Facebooku pomohl. Napříč službami má už tři miliardy uživatelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,