Srovnávací test | Solární energie

Test pěti solárních nabíječek. Od malé a zbytečné po skvělou, která utáhne i notebook

Přenosné solární nabíječky jsou určeny především pro drobnou elektroniku, ty větší si ale poradí i s notebooky velkými powerpacky nebo kombinací všeho.

Výroba energie ze slunce je lákavá nejen pro napájení domácnosti, ale i pro drobnou elektroniku. Až v poslední době jsou tyhle přenosné panely opravdu použitelné – v živé paměti mám test prvních pokusů před deseti lety. Byly neforemné, nespolehlivé a měly mizernou účinnost. Vývoj je však posunul a dnešní modely jsou užitečná zařízení.

Problém s dostupností

Tentokrát nepůjde o přímé srovnání modelů v jedné produktové kategorii, test má spíše přehledovou formu, otestovali jsme solární powerbanku, přenosné panely s výkonem 21–28 W a velký panel s udávaným výkonem 200 W. Mohli jsme si tak udělat představu o tom, zda jsou panely použitelné v celém tomto výkonovém spektru.

05da9dd5-ea50-49ca-a26a-fff64226b648c9f44057-1f4c-4d3e-8f7c-ca00c43152ce
Malé panely do 30 W jsou skladné a tenké, snadno je přibalíte do batohu. Tloušťku nejvíc zvětší elektronika s konektory USB a integrovaným ampérmetrem.

Zastoupené modely neodpovídají našim ideálním představám při plánování testu. A může za to především opravdu mizerná dostupnost solárních nabíječek v době plánování (květen). Do testu se například nepodařilo sehnat žádný z panelů o výkonu 50–100 W. Lákavou padesátiwattovou volbou byl model Quechua (privátní značka Decathlonu), stejně jako na tuzemském trhu oblíbené panely Viking.

Z Maďarska k nám nedoputoval panel Choetech a beznadějně vyprodané byly modely Goalzero. Většina zástupců těchto značek však zápůjčky přislíbila, takže je otestujeme v následujících měsících. Prvotním důvodem nedostatku jsou pokračující problémy v dodavatelských řetězcích a zvýšená poptávka v reakci na ukrajinský konflikt a energetickou nejistotu.

Tato situace neznamená pro test úplnou tragédii. Jak ukazují měření a podobnosti jednotlivých modelů, výsledky lze orientačně škálovat i na další výkonnostní kategorie. Například z největšího zastoupeného modelu s výkonem 200 W si uděláte dobrý obrázek o tom, jak bude fungovat poloviční model stejného výrobce.

Abecední seznam testovaných modelů

  • AlzaPower MAX-E 200W
  • Anker PowerPort Solar 21W
  • BigBlue Solar Pack 28W
  • Crossio SolarPower 28W
  • Sandberg Solar Powerbank 16000

Poděkování za zápůjčku

Produkty značek Anker a BigBlue zapůjčila společnost Alfapower.cz 

image.png

Powerbanku Sandberg zapůjčila společnost CZC.cz

image.png

Virtuální výkony

Koncept většiny solárních nabíječek do nějakých 35 W udávaného výkonu je shodný. Jde o skládačku sedmiwattových panelů, které ve výsledku znamenají 14, 21, 28 nebo 35 W. A ačkoli to bez destrukce testovaných modelů nelze ověřit, dá se tipnout nejen totožný výkon jednotlivých článků, ale i stejná továrna, kde vznikly. Takřka vždy se jedná o monokrystalické panely v celočerném provedení s účinností kolem 20–23 %.

853521fe-0334-43f8-bab9-3f88c1995277
Takto vypadají tři hodiny nabíjení ze solárního panelu v případě, kdy přijde oblačnost. Modrá linka jasně znázorňuje pokles nabíjecího proudu z 2,4 A až k 0,4 A

To znamená, že asi pětinu sluneční energie dopadající na panel dokážou přeměnit v elektrickou energii. Ta se zpravidla udává v jednotce W/m2, tedy výkonu na plochu, a měří se specializovanými měřiči intenzity slunečního záření. Ty pracují pouze v konkrétním spektru, které dokážou solární panely využít. I proto jsme se nepokoušeli o vlastní kalkulace účinnosti: i když bychom mohli intenzitu změřit redakčním luxmetrem, dostali bychom nesprávné hodnoty vyplývající z měření v kompletním světelném spektru.

 

U menších nabíječek do 30 W není limitem výkon panelů, ale podporované nabíjecí standardy. Ty základní mají limit kolem 12 W

 

Až u větších solárních nabíječek jsou větší rozdíly v návrhu samotných panelů i celkového designu. Častěji se liší výkony jednotlivých článků, kdy například padesátiwattový model může být složen ze dvou článků o výkonu 25 W, anebo čtyřech o výkonu 12,5 W.

A tím se dostáváme k největšímu zádrhelu přenosných solárních nabíječek – udávanému výkonu. Ten se totiž vždy vztahuje k samotným panelům, nikoli samotnému výstupu na nabíjecích konektorech. I když jsou totiž samotné solární články schopny dodat například 28 W (teoreticky tedy 5,6 A při 5 V), neexistuje žádný nabíjecí protokol, který by něco takového pro běžné USB uměl. Standardní pětivoltové protokoly počítají s proudem kolem 2,4 A. Není proto divu, že jsme z jednoho USB-C byli schopni vymačkat maximální výkon 12,8 W u nabíječky s udávaným výkonem 28 W. Vyšších čísel se tak dá dosáhnout při připojení více zařízení, tady už se ale pravděpodobně stává limitem i řídicí elektronika a u testovaných panelů s výkonem 28 W jsme se tak ani špičkově nedostali nad 15 W.

Jakkoli zní předchozí odstavec skepticky, není tomu tak. I nabíjecí výkon kolem 12 W znamená, že takový iPhone 13 nabijete kompletně za dobu kolem hodiny a patnácti minut. A to je na solární nabíječku, kterou pohodlně složíte do batohu, skvělý výkon.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak důležitá je orientace ke slunci a jak s odchylkou klesá výkon.

Podrobné testy pěti solárních nabíječek, parametry a naměřené hodnoty.

Popis testovací metodiky.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: I druhý test americké hypersonické zbraně skončil neúspěchem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,