Test pakovacích programů

Přestože komprese dat dnes díky masivnímu nástupu CD-R a CD-RW médií začíná ztrácet smysl, stále se najdou situace, kdy je nezbytné jí použít. Zmínit můžeme např. přenos dat přes Internet, na disketách kamarádovi s postarším počítačem, přenos dokumentů mezi domovem a zaměstnáním atp. A právě proto jsme se rozhodli udělat test současných "balících" programů.
Kapitoly článku

Nejprve krátké představení testovaných programů. Vybral jsem čtyři dnes nejpoužívanější formáty pro platformu Windows

ARJ

WEB: http://www.arjsoft.com
Cena: 45 USD

Jako první na řadu přichází dnes již hodně starý algoritmus v podání ARJ. Ten spatřil světlo světa již před asi patnácti lety (letmo si pamatuji, že první verze, kterou jsem dostal do ruky, měla datum kompilace z počátku devadesátých let). ARJ kdysi vážně konkurovalo ZIPu a LHA, bylo ale také dost náročné na hardware (rozbalit na 286ce hru na celou disketu trvalo kolem pěti až deseti minut).

Od začátku devadesátých let došlo k řadě změn. Verze programu se posunula až k hodnotě 2.81a, byla implementována podpora dlouhých názvů, přibyly všemožné přepínače a navíc se objevila i čistě 32bit verze ARJ32.

Co bohužel zůstalo, je ovládání z příkazové řádky. Přeci jenom už i já, jakožto ostřílený DOS veterán, musím uznat, že pro jednoduchou práci je příjemné mít přednastavené nastavení a pak jen vybrat příslušný adresář.

Naopak mezi přednosti patří řada přepínačů, jejichž výpis do textového souboru zabírá neuvěřitelných 20 kB! Za zmínku stojí takové speciality jako rezervování místa na první nebo každé disketě, filtr na komprimovaná data, všemožná práce s datumem atd. V praxi tyto přepínače patrně příliš často nevyužijete, ale mohou se hodit, pokud máte k dispozici částečně chybné diskety nebo když děláte netradiční zálohy dat (zálohování jen nových souborů atp.).

V neposlední řadě je výhodou relativně malá velikost kolem 250 kB, takže se program bez problémů vejde na disketu (to pro případ, že si např. budete potřebovat odnést data od někoho, kdo nemá žádný pakovač). Naopak chybkou je, že klasické ARJ má pod systémy založenými na Windows NT problémy s dlouhými názvy (ARJ32 je nemá). Možná i proto nejsou výsledné archivy stejné u obou programů.

WinAce

WEB: http://www.winace.com
Cena: 29 USD (Ace nebo WinAce), 39 USD (Ace i WinAce)

ACE je z testovaných kompresních algoritmů nejnovější, přestože již i on má nějaká ta léta života za sebou.

Grafické rozhraní je na první pohled ne nepodobné Průzkumníkovi z Windows. Jak by taky ne, když některé části jsou evidentně komponentami Windows. Výhodou je, že kdo je zvyklý na Průzkumníka, tomu přechod nebude dělat problém, nám ostatním ale určitě bude vadit přílišná velikost a přehršel zbytečností. Celkově je tak ovládání lehce nepřehledné.

WinACE nabízí kompresi do formátů ACE, LHA, MS-CAB a ZIP. Z podhledu dekomprese je podporováno výrazně víc formátů - ACE, ZIP, ARJ, LHA, RAR (včetně verze 3.0), CAB, ARC, GunZip, TAR, JavaSoft a ZOO. Víc už asi opravdu potřebovat nebudete.

SFX modul sice nenabízí tolik možností jako např. u WinRARu, ale svému účelu poslouží dobře.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,