Testy | Wi-Fi | Netgear

Test Netgear Nighthawk X6S: Když chcete lepší pokrytí se stávajícím routerem

  • Tři pásma pro vyhrazený komunikační kanál, který nesníží rychlost
  • spolehlivé automatické přepínání na silnější signál
  • Komfort mesh Wi-Fi sítě bez nutnosti kupovat nový router

Velkým hitem letošního roku jsou mesh Wi-Fi sítě: koupíte si pár krabiček v ceně několika lepších Wi-Fi routerů, doma je rozmístíte v místnostech a ony se vzájemně domluví a nabídnou rovnoměrné pokrytí signálem s plynulým přepojováním mezi jednotlivými krabičkami.

Jak je to skvělé, tak to není pro každého. Pokud jste už investovali do dobrého routeru, asi jej nechcete vyhodit a nahradit novým řešením. Současně řešení pro mesh Wi-Fi sítě cílí na běžné uživatele a často vás nepustí k nastavení DHCP, směrování portů nebo pevně nastaveným IP adresám.

Velký test Mesh Wi-Fi najdete v aktuálním Computeru

Řešením, jak zlepšit domácí pokrytí, které se nabízí už delší dobu, jsou Wi-Fi extendery. Připojíte je tam, kde signál hlavního routeru už trochu skomírá, a vytvoříte novou bublinu se silným signálem. Mají ale zásadní problém – snižují přenosové rychlosti na polovinu.

Komunikaci na kanálu musí neustále přepínat mezi koncovým zařízením a hlavní routerem. Nemají také často dobře vyřešené automatické přecházení mezi sítěmi, tzv. roaming. Mobil se vám často bude zuby nehty držet slabého signálu, i když má přímo před sebou rychlý router nebo extender s lepším signálem.

Extender pro novou dobu

Wi-Fi extender Netgear Nighthawk X6S slibuje, že odstraní problémy předchozích extenderů a přenese tuto kategorii do současné doby mesh Wi-Fi sítí. Dlužno dodat, že nejde o levnou záležitost – stojí 4,5 tisíce korun – stále jde ale o polovinu ceny za nějakou sadu pro mesh Wi-Fi.

P6048659.JPGP6048662.JPGP6048661.JPG
Tmavě šedá, rozměrově výrazná krabice se asi nestane elegantním doplňkem interiéru. Nabízí ale špičkový výkon a dobré možností pro připojení dalších zařízení

Cílí na ty, kteří už doma mají kvalitní rychlý router s bohatými možnostmi nastavení a nechtějí jej zahodit. Současně ale ocení výhody mesh Wi-Fi.

Netgear Nighthawk X6S EX8000

802.11ac ● AC3000 - 400Mb/s @ 2,4 GHz, 866 Mb/s + 1733 Mb/s @ 5 GHz ● 4× Gb Ethernet ● USB 2.0 (disk nebo tiskárna) ● 22,7 × 17 × 9,3 cm

Cena: 4 700 Kč

Zapadne snadno do domácí sítě

Instalace spočívá v zapnutí, připojení se k síti extenderu, která automaticky spustí průvodce v prohlížeči. Vyberete domácí síť a po restartu máte rozšířený signál. V nastavení nenajdete žádné speciální vychytávky, není to zkrátka router a všechna nastavení sítě má na starosti stávající vládce bezdrátu v domácnosti.

unnamed.pngunnamed (1).png
Pro nastavení bezdrátové sítě stačí jedna stránka, jedinou další větší
má nastavení funkce USB konektoru

Tři je více než dvě

Problém s rychlostmi řeší Nighthawk X6S třemi Wi-Fi pásmy – 866 Mbit/s a 1733 Mbit/s pro 5 GHz a 400 Mb/s pro 2,4 GHz. Umí si tedy vytvořit páteřní spojení s routerem a nabídnout dva zbývající kanály pro připojená zařízení.

Ideálně byste ho měli samozřejmě spárovat s třípásmovým routerem Nighthawk X6S, aby se i v případě routeru nesdílelo jedno pásmo mezi připojená zařízení a extender. Extender ale funguje bez problémů s jakýmkoli routerem ostatních výrobců.

Na extenderu jsou čtyři gigabitové LAN porty pro připojení pevných zařízení a USB konektor, ke kterému můžete připojit USB disk a nasdílet ho v rámci sítě.

Plynulé přepínání dle síly signálu

Navíc extender Nighthawk řeší plynulé přecházení mezi sítěmi. Pokud na routeru máte jeden název pro 5GHz i 2,4GHz pásmo, Nighthawk umí připojeným zařízením automaticky přidělit rychlejší pásmo s vyššími rychlostmi.

Přecházení mezi routerem a extenderem je potom plynulé. Přehrávání videa nebo stahování na mobilu jede plynule, zatímco se na pozadí přehodí sítě. Poznáte to jen podle změny ukazatele síly signálu.

Reálně se tak Wi-Fi Extender Nighthawk X6S chová jako další uzel domácí mesh Wi-Fi sítě – plynule rozšíří signál v domácnosti a nabídne rovnoměrné pokrytí. Dosah jeho signálu přitom odpovídá kvalitním routerům, není to jen řešení pro pokrytí jedné místnosti.

Pokud jsem umístil extender metr vedle Wi-Fi routeru, naměřená rychlost přenosů v lokální síti mírně poklesla o zhruba 10 procent, ale rozhodně nespadla pod polovinu. Tady si Netgear opravdu nevymýšlí a extender díky samostatnému kanálu tolik nesníží rychlost. Ale hlavně když jsem extender dal do místa, kde notebook nebo mobil dokázal s routerem komunikovat jen pod 20 Mbit/s, vše se výrazně zlepšilo. S extenderem jsem na tom samém místě v notebooku získal spolehlivé připojení kolem 100 Mbit/s. Extender má lepší antény a díky pevnému umístění může lépe doladit spojení s routerem.

Naměřili jsme

Blízké umístění Download [Mb/s] Upload [Mb/s]
– LAN router 338,6 733,7
– Wi-Fi router 330,0 537,0
– LAN extender 297,2 393,3
– Wi-Fi extender 230,0 413,0
Vzdálené umístění
– Wi-Fi router 20,1 8,0
– Wi-Fi extender 95,2 106,6
– LAN extender 95,0 110,0
Měření rychlosti na speedtest.cesnet.cz. Cílem bylo změřit hlavně úbytek/nárůst rychlosti při využití Wi-Fi extenderu. Maximální propustnost sítě může být vyšší. Jako router sloužil AC2200 Zyxel NBG6815

Výhody mesh sítí se stávajícím routerem

Extender Nighthawk X6S můžu doporučit těm, kteří již investovali do dražšího routeru a stále mají doma nějaká hluchá místa s horším pokrytím. Netrápí ho problémy tradičních levných extenderů a současně dokáže zlepšit pokrytí ve stylu mesh Wi-Fi sítí. Vyšší cena extenderu je ale stále jen na polovině toho, co by vás stálo předělání domácí sítě na mesh Wi-Fi.

Testy mesh Wi-Fi řešení:

Diskuze (11) Další článek: Osvobození od DPH pro balíčky do 22 eur skončí. V Praze možná i proto vyrostl obří sklad pro Aliexpress

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,